|

Cüce gezegen Ceres'i 3D seyredin!

Cüce gezegen Ceres'in kraterleri, ovaları ve vadilerinde 3 boyutlu bir gezintiye çıkıyoruz.

Yeni Şafak ve
13:03 - 2/02/2016 Salı
Güncelleme: 13:04 - 2/02/2016 Salı
Yeni Şafak

Bugüne kadar cüce gezegen Ceres'e ait birçok fotoğraf gördük. NASA'nın uzay keşif robotu Dawn'ın gönderdiği veriler sayesinde Occator Krateri'nin, Kupalo Krateri'nin, Cerean Krateri'nin vs. birçok yapının özelliklerini inceleyerek cüce gezegenin yapısı hakkında bilgi sahibi olduk.



NASA, işte ayrı ayrı incelediğimiz bu fotoğrafları birleştirdi ve tek parça halinde Ceres'in 3 boyutlu animasyonunu yayınladı. Video, hala cüce gezegenin yörüngesinde olan Dawn keşif aracından gelen veriler sayesinde oluşturuldu.





Animasyonda;

'de

Occator Krateri

'ni,

'de

Ikapati Krateri

'ni,

'de

Ahuna

çıkıntısını,

'de

Urvara

bölgesini,

'de

Haulani Krateri

'ni,

'de

Yalode Krateri

'ni ve

'de

Dante Krateri

'ni tüm detaylarıyla görüyoruz.



Keşif aracının gönderdiği resimlerde, doğal yapıların belirgin bir şekilde görünmesi için renklerde oynama yapılmış. Örneğin mavi renkte gösterilen materyaller, yüzeyin diğer kısımlarına göre daha genç yapılardan oluşuyor.







Dawn keşif robotu, Ceres'i incelemeye giden ilk araç ve şu anda yaklaşık 390 km mesafeden cüce gezegeni incelemeyi sürdürüyor. Bildiğimiz gibi 9 sene önce uzaya fırlatılan Dawn, geçtiğimiz sene Ceres'in yörüngesine girdi. Hala veri göndermeye devam eden keşif aracının görevi 30 Haziran'da sona erecek.



Cüce gezegenin en net fotoğrafları!


#cüce gezegen
#ceres
#uzay
#nasa
#dawn keşif robotu
#occator
#ikapati
#ahuna
#urvara
#haulani
#yalode
#dante
8 yıl önce