|

Da Vinci'nin sırrı çözüldü

Rönesans’ın en önemli sanatçılarından Leonardo Da Vinci’nin dehasının sırrı çözüldü. Araştırmaya göre dünyanın en ünlü ressamının çizimleri görmeyle alakalı bir yeteneğine dayanıyor.

Yeni Şafak
12:30 - 19/10/2018 Cuma
Güncelleme: 15:41 - 19/10/2018 Cuma
Yeni Şafak
Leonardo da Vinci'nin otoportresi.
Leonardo da Vinci'nin otoportresi.

Leonardo Da Vinci’nin tabloları nasıl çizdiğine dair bilimsel bir araştırma yapıldı. Araştırmacılar ünlü ressamın dehasının bir göz bozukluğundan kaynaklandığını belirtiyor.

JAMA Opthalmology dergisinde yayınlanan araştırmaya göre gözle ilgili nadir görülen bir durumun Da Vinci’nin düz yüzeylerdeki nesneleri 3 boyutlu olarak görmesini sağladığı belirtiliyor.


Araştırmalar, Da Vinci’nin bir gözünün dışarı doğru baktığını ve bu nedenle nesneleri daha farklı görebildiğini ortaya çıkardı.


Tüm eserlerini inceledi

Leonardo Da Vinci’nin tüm tablolarını inceleyen Christopher Tyler, resimlerde gözlerin belirgin bir şekilde ayrıldığını fark ederek bu araştırmayı başlattı.

Da Vinci'nin iki portresinde, iki heykelin, iki yağlı resmin ve iki çizimin bakış açılarının yönünü inceleyen Bay Tyler, bazı çalışmaların gözlerin dışa doğru bir açıyla bakarak, ekzotropya belirtileri gösterdiğini keşfetti.


Tuvali üç boyutlu olarak görebiliyordu

Tyler, her bir resimdeki gözbebeği, irisler ve göz kapaklarına daire çizerek ve pozisyonlarını ölçerek göz durumunu değerlendirdi.

Ölçümleri bir açıya dönüştürdüğü zaman, sonuçlar Da Vinci'nin ekzotropya eğilimi gösterdiğini, bir gözün rahatladığında dışarıdan -10.3 derece dönmesini sağladığını gösterdi. Fakat sanatçı, odaklandığında gözünü normal hizaya getirebiliyordu.


Tyler, Da Vinci'nin sol gözünün durumdan etkilendiğine inanıyor, ancak dünya nüfusunun yaklaşık yüzde birinin de bu duruma sahip olduğu düşünülüyor.

Tyler bu durumu şöyle özetliyor, “bizim tarafımızdan düz bir tuval gibi görünen şey ona üç boyutlu ekran gibi görünüyordu.”

Rembrant, Edgar Degas ve Pablo Picasso gibi diğer büyük sanatçılarında çeşitli göz hizasızlıkları olduğu biliniyor.

#Leonardo Da Vinci
#Şaşılık
#Sanat
6 yıl önce