|

e-Nabız 8 milyon kişiye ulaştı

e-Nabız uygulamasıyla vatandaşların kendi sağlık bilgilerine kolayca ulaşabilmesi hizmeti sunan Sağlık Bakanlığı, e-Nabız uygulamasını 8 milyon kişinin kullandığını açıkladı.

Yeni Şafak
10:30 - 10/07/2018 Salı
Güncelleme: 11:06 - 10/07/2018 Salı
AA
e-Nabız hizmetine tablet, bilgisayar ve akıllı telefonlar üzerinden kolaylıkla ulaşılabiliyor.
e-Nabız hizmetine tablet, bilgisayar ve akıllı telefonlar üzerinden kolaylıkla ulaşılabiliyor.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Şuayip Birinci, her türlü sağlık kaydına erişime olanak sağlayan e-Nabız kullanıcısının 8 milyon kişinin hayatının bir parçası haline geldiğini söyledi. Birinci, yaptığı açıklamada, 3 yıl önce hizmete giren "e-Nabız" kişisel sağlık sisteminde kullanıcı sayısında büyük artış sağlandığını belirtti.

7 gün 24 saat erişim imkanı

Sağlık kayıtlarına 7 gün 24 saat erişim imkanı sunan ve tüm sağlık kayıtlarının kontrol ve yönetimini bizzat kişinin kendisine bırakan e-Nabız uygulamasında 8 milyon kullanıcıya ulaşıldığını anlatan Birinci, özel ya da kamu tüm sağlık kuruluşlarının bilgi sistemlerinin entegre olduğuna işaret etti.

Gerçek zamanlı veri gönderebildiği sistem sayesinde vatandaşların kişisel sağlık kayıtlarına her zaman erişebildiğini aktaran Birinci, sistemin, kullanıcıların izin vermesi durumunda sağlık personelinin de erişebildiği bir platform olarak hizmet verdiğini anlattı.

e-Nabız verileri her an cepte

e-Nabızın, tablet bilgisayarlar ve akıllı telefonlar için geliştirilen mobil uygulama ile kolay kullanılabildiğini anlatan Birinci, böylece kişilerin kendilerine ait tüm sağlık bilgilerini her an yanlarında taşıyabildiklerini söyledi.


Birinci, "e-Nabız"da Merkezi Hekim Randevu Sistemi'ne bağlanarak kişinin kendisi, çocukları ve yetkilendirilmiş yakınları için randevu alabildiğini, hekimle geçmiş sağlık kayıtlarını paylaşarak tedavi süreçlerine kalite ve hız katabildiklerini kaydetti.

Sistemde ebeveynlerin her ikisi de birbirine onay vermişse 15 yaşından küçük çocuklarının sağlık kayıtlarına erişebildiğine dikkati çeken Birinci, böylece çocuklarına ait sağlık bilgilerini de görme fırsatı bulabileceklerini söyledi.

e-Nabız giriş ve kayıt olma nasıl yapılır?

Sisteme girişte kimlik doğrulama iki şekilde mümkün olmaktadır.

  • E-Devlet kapısı üzerinden E-Devlet şifresi, E-İmza veya Mobil İmzanızı kullanarak T.C. numaranız ile sisteme giriş yapabilirsiniz (Şekil1). E-Devlet girişine tıkladığınızda Şekil2’de gördüğünüz E-Devlet girişine yönlendirileceksiniz.


Giriş yaptığınızda profil bilgilerinizi oluşturmak için yönlendirildiğiniz ilk ekranda Kullanım Şartları bulunmaktadır. Profilinizi oluşturmaya başlamak için “e-Nabız Sistemi kullanım koşullarını okudum” yazısının yanında bulunan kutucuğu işaretlemeniz gerekmektedir. (Şekil3).


Profil bilgilerinizi oluşturmak için 2. Aşama kişisel bilgilerinizdir (Şekil4).


Paylaşım Seçeneklerinden kişisel sağlık bilgilerinize kimlerin erişimde bulunmasını istediğinizi seçebilirsiniz. Profil bilgilerinizi oluştururken son aşama ise Erişim Bilgileridir.

Burada cep telefonu bilgilerinizi ve sisteme girişte kullanmak istediğiniz e-Nabız şifrenizi oluşturup girmeniz gerekmektedir. Daha sonra cep telefonunuza gelen tek kullanımlık erişim kodunu Onay Kodu alanına yazarak e-Nabız ı aktifleştirme işleminizi gerçekleştirmiş olursunuz. (Şekil5)


  • E-Devlet şifreniz yoksa Sağlık Bakanlığına kayıtlı Aile Hekiminize cep telefonu numaranızın kaydını yaptırarak, telefonunuza gelecek kısa mesaj ile size iletilen tek kullanımlık erişim kodunu kullanarak sisteme giriş yapabilirsiniz.

e-Nabız nedir?

e-Nabız sağlık kuruluşlarından toplanan sağlık verilerine vatandaşların ve sağlık profesyonellerinin internet ve mobil cihazlar üzerinden erişebilecekleri bir uygulamadır. Muayene, tetkik ve tedavilerinizin nerede yapıldığına bakılmaksızın, tüm sağlık bilgilerinizi yönetebildiğiniz, tıbbi özgeçmişinize tek bir yerden ulaşabildiğiniz bir kişisel sağlık kaydı sistemidir.

Bizzat sizin verdiğiniz, süresi ve sınırı belirlenmiş yetki çerçevesinde sağlık kayıtlarınızın hekimlerce değerlendirilebildiği, böylelikle teşhis ve tedavi sürecinin kalitesini ve hızını artıran, sizinle hekiminiz arasında güçlü bir iletişim ağının kurulmasını sağlayan, internet üzerinden güvenli bir şekilde erişebildiğiniz dünyanın en geniş ve en kapsamlı sağlık bilişim alt yapısıdır.

#e-Nabız
#e Nabız
#iOS
#Android
6 yıl önce