|

Facebook gizlilik ayarlarını değiştiriyor

Geçtiğimiz hafta yaşanan Cambridge Analytica skandalının ardından Facebook somut bir adım attı. Sosyal medya devi Facebook yeni paylaştığı bir blog gönderisinde güvenlik ve gizlilik ayarlarını iyileştireceğini açıkladı.

Yeni Şafak
10:21 - 29/03/2018 Perşembe
Güncelleme: 10:26 - 29/03/2018 Perşembe
Diğer
Cambridge Analytica skandalının ortaya çıkmasıyla Facebook'un hisse senetleri büyük değer kaybı yaşamıştı.
Cambridge Analytica skandalının ortaya çıkmasıyla Facebook'un hisse senetleri büyük değer kaybı yaşamıştı.

Sosyal medya devi Facebook, veri güvenliğiyle ilgili bir skandalla çalkalanıyor. Geçtiğimiz hafta ortaya çıkan Cambridge Analytica skandalının ardından Mark Zuckerberg gazetelere ilan vererek özür dilemişti. Bunun üstüne bir blog gönderisi paylaşarak güvenlik ve gizlilik ayarlarını gözden geçirileceğini ve bu ayarların daha görünür hale getirileceğini açıkladı.

Facebook, değişiklikler üzerinde Avrupa Birliği’nin veri koruma kuralları için daha önceden çalıştığını belirtse de, Cambridge Analytica skandalı şirketin itibarını sarstı. Facebook güvenlik şefi Erin Egan konuyla ilgili olarak, ‘Gizliliğin önemi hakkında daha fazla şey duyuyoruz ve bunun hakkında daha fazla bilgiye ihtiyacımız var’ açıklamasını yaptı.


Yapılacak olan değişiklikler üç kategoriye ayrılıyor; daha temiz ve daha kolay arayüz, yeni bir gizlilik kısayolları menüsü ve paylaşılan verileri takip edebileceğiniz yeni araçlar. Aşağıdaki fotoğrafta eski ve yeni ayarlar menüsünü görebilirsiniz. Yeni menü eskisine kıyasla daha fazla açıklama içeriyor.

Yeni veri yönetimi araçları ise yeni "Bilgilerinize Ulaşın" sayfasında bulunuyor ve buradan en son etkileşimlerinizi görebiliyor, silebiliyorsunuz. Facebook, resimler, kişiler ve gönderiler gibi paylaştığınız verileri indirmenin artık daha kolay olacağını söylüyor.


Firma bu değişiklikler için çalışmalarına gerçekten de 25 Mayıs'ta devreye girecek yeni GDPR kuralları için önceden başlamış olabilir. Elbette duyurunun şimdi yapılması bir taktik gibi görünüyor.

Facebook, "önümüzdeki haftalarda" kullanım şartlarında bazı değişiklikler yapacağını ve veri ilkelerini, verilerin toplanması ve kullanımı açısından daha saydam bir hale getireceğini söylüyor.

Facebook'a olan güvenin azaldığı, önemli firma ve isimlerin sosyal platformu terk ettiği şu günlerde sosyal devin özür dilemekten fazlasını yapması gerekiyordu. Bu yapılanların yeterli olup olmayacağını ise zaman gösterecek.


#Facebook
#Cambridge Analytica
#Skandal
#Gizlilik
6 yıl önce
default-profile-img