|

Facebook profilinden depresyon teşhisi

Facebook paylaşımlarından depresyon teşhisi yapabilen bir algoritma geliştirildi. ABD'li bilim insanları tarafından 520 bin Facebook paylaşımı incelenerek geliştirilen sistem nokta atışı yapabiliyor.

Yeni Şafak
15:32 - 22/10/2018 Pazartesi
Güncelleme: 16:02 - 22/10/2018 Pazartesi
Geliştirilen algoritmanın yakın gelecekte herhangi bir sosyal medya platformu tarafından kullanılıp kullanılmayacağı bilinmiyor.
Geliştirilen algoritmanın yakın gelecekte herhangi bir sosyal medya platformu tarafından kullanılıp kullanılmayacağı bilinmiyor.

StonyBrook Üniversitesi ve Pennsylvania Üniversitesi'nden bilim insanlarının geliştirdiği algoritma Facebook kullanıcılarının depresyonda olup olmadığını saptayabiliyor. Araştırmacılar bu algoritmayı geliştirebilmek için klinik depresyon teşhisi koyulan kişilere ait 520 bin Facebook paylaşımını inceledi.

Facebook paylaşımları incelendi

Araştırma sırasında depresyonda olan kullanıcıların Facebook paylaşımlarında kullandıkları kelimeler ve cümleler ayrıştırıldı. Sıkça kullanılan kelimeler ve cümlelerden yola çıkan bilim insanları, bu verileri 200 farklı konuya ayırdı. Daha sonrasında algoritmanın geliştirilmesi için depresyonda olan bir insanla, depresif olmayan bir insanın Facebook paylaşımların karşılaştırıldı.

Facebook paylaşımlarının sıklığı ve içeriği algoritma tarafından analiz edilen 683 kişiden 114’ünün depresyonda olduğu tespit edildi.


Psikologlara yardımcı olması bekleniyor

Tıbbi olarak depresyon tanısı konulan Facebook kullanıcılarının, sosyal medyada yaptığı paylaşımlarda kullandığı kelimelerden yola çıkan algoritma, bahsi geçen kişileri kolayca tespit edebiliyor.

  • Duygusal, bilişsel ve kişilerarası süreçlerle (düşmanlık, yalnızlık, ruminasyon ve üzüntü dahil) ilişkili dil belirteçleri, resmi bir tanıdan önce üç aya kadar depresyonun tahmin edilmesine yardımcı olabilir. bu ve benzeri araştırmalar depresyonlu kişilerin birinci tekil şahıs zamirlerini kullanma ihtimallerinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Benim ve ben gibi kelimeleri sıklıkla kullanmasının yanında depresyonda olan kişilerin ruh hal, acı çeken, ağlayan, özleyen, yalnız hisseden, nefret ve düşmanlık besleyen, korkan, üzgün, endişeli benzeri durumlarda oluyor.
Geliştirilen algoritma kişinin resmi olarak depresyon teşhisi konulmadan önce üç aya kadar kişinin depresyonda olup olmadığı konusunda psikologlara yardımcı olabilecek.

#Facebook
#depresyon
#sosyal medya
5 yıl önce