|

Facebook'un teknoloji devlerine veri sızdırdığı ortaya çıktı

Facebook’un kullanıcılarına ait kişisel verileri rızaları olmadan Netflix, Microsoft, Amazon ve Spotify gibi şirketlere paylaştığı ortaya çıktı. Bu dev şirketlere paylaşılan veri miktarının da Facebook’un açıkladığından çok daha büyük boyutlarda olduğu iddia edildi.

Yeni Şafak
11:22 - 19/12/2018 Çarşamba
Güncelleme: 11:27 - 19/12/2018 Çarşamba
Diğer
Facebook'un dünya genelinde 2 milyardan fazla kullanıcısı bulunuyor.
Facebook'un dünya genelinde 2 milyardan fazla kullanıcısı bulunuyor.

Facebook'un yüzlerce sayfalık şirket içi belge ve yaklaşık 50 Facebook çalışanının verdiği bilgilerden şirketin kullanıcıların verilerini diğer büyük şirketlerle nasıl paylaştığı yönünde söylentiler ortaya çıktı.

  • New York Times’ın hazırladığı haberde Facebook'un tarihteki hiçbir firmanın sahip olmadığı kadar çok kişinin özel bilgilerini topladığına işaret edildi ve "Yıllardır Facebook, dünyanın en büyük teknoloji şirketlerine, kullanıcıların kişisel verilerine izinsizce erişim izni veriyor. Ve bu erişim hakkı Facebook'un açıkladığından daha büyük boyutlarda." ifadeleri kullanıldı.

Facebook verileri doğrudan satmıyor

Haberde Facebook'un 150'den fazla şirket ile kullanıcıların kişisel verilerinin paylaştığı ve bunların birçoğunun online perakendeciler ve eğlence siteleri de dahil teknoloji firmaları, otomobil üreticileri ve basın şirketleri olduğu kaydedildi.

Facebook'un kullanıcılarının bilgilerini doğrudan satmadığına işaret edilen haberde, bunun yerine sosyal medya platformunun kurucusu Mark Zuckerberg'in şirketin ilk yıllarında birçok şirketle anlaşmalar yaparak kullanıcıların verilerine erişim izni tanıdığı kaydedildi.



Haberde, bu şekilde Facebook'un daha fazla kullanıcı kazandığı, verilerin paylaşıldığı şirketlerin de ürünlerini daha çekici hale getirme imkanı tanıdığına işaret edilerek, bu anlaşmaların en eskisinin 2010 tarihli olduğu ve hepsinin 2017'ye kadar aktif, bazılarının da 2018'de devam ettiği vurgulandı.

  • "Kayıtlar, Facebook'un, Microsoft'un arama motoru Bing'e neredeyse tüm Facebook kullanıcılarının arkadaşlarının adını görme izni verdiğini gösteriyor. Ayrıca Netflix ve Spotify'a da Facebook kullanıcılarının gizli mesajlarına erişim hakkı tanındığı görülüyor. Tüm bunlar, kullanıcıların izni dışında oluyor" değerlendirmesi yapılan haberde, Amazon'a kullanıcıların isimleri ve iletişim bilgilerine erişim, Yahoo'ya da kullanıcıların arkadaşlarının zaman tünelindeki gönderileri görme izni verildiğinin tespit edildiği aktarıldı.
#Facebook
#Spotify
#Amazon
#veri ihlali
5 yıl önce