|

Google resmi görüntüle butonunu kaldırdı

Dünyada en çok kullanılan arama motorlarından biri olan Google, görsel arama özelliğini iyice zorlaştırdı. Telif hakları yüzünden bir hayli dava ile uğraşan teknoloji devi, mecburen kullanıcıların işini bir hayli kolaylaştıran butonu kaldırmak zorunda kaldı.

Yeni Şafak
16:23 - 16/02/2018 Cuma
Güncelleme: 16:25 - 16/02/2018 Cuma
Yeni Şafak
Yapılan hamle sadece kullanıcıların işini zorlaştırdı.
Yapılan hamle sadece kullanıcıların işini zorlaştırdı.

Popüler arama motoru Google kullanıcılarının canını sıkacak bir adım attı. Görsel aramalarında kullanıcılarına büyük kolaylık sağlayan arama motoru, resmi görüntüle butonunu kaldırdı. Büyük tepki toplayan bu hamlenin ise telif haklarının korunması olarak görülüyor.

Bildiğiniz gibi Google’da arama yapıp görsellere tıkladığınızda arama yaptığını konu ile ilgili tüm görseller kullanıcının önüne seriliyordu. Karmaşanın arasından çıkmak ve görseli tek başına görebilmek içinde görseli görüntüle butonuna tıklamanız yeterli oluyordu.

Lakin fotoğrafçılar ve yayıncılar, paylaştıkları fotoğraflara Google üzerinden direk ulaşılmasına karşı çıktılar. Bu durumun kendilerine zarar verdiğini ve telif hakları aykırı olduğu belirterek ABD’li teknoloji devi Google’a dava açtılar.

2016 yılında başlayan bu hukuki süreç, Google’ın ABD merkezli stok fotoğrafçılık ajansı olan Getty Images ile anlaşması ile birlikte son buldu ve Google butonu kaldırma kararı aldı.



Fakat bu karar, Google kullanıcılarının oldukça canını sıkmaya yetti. Çünkü alınan karar kullanıcıların işini zorlaştırmaktan başka bir şey yapmıyordu. Planlanana göre kişi görsele ulaşabilmek için paylaşılan siteye git butonunu kullanarak siteye gitmesi gerekiyordu. Lakin fotoğrafın tam haline ulaşmak için resme sağ tıklayıp ” resmi yeni sekmede aç ” veya ” resmi görüntüle ” seçeneğine tıklanması yeterli olacak.

#Google
#Görsel arama
#Resmi görüntüle
#Telif hakları
6 yıl önce