|

Google ünlü bilim insanını unutmadı

Google, ABO kan grupları sistemini geliştirmesiyle 1930 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü alan immünolog ve patolog Karl Landsteiner için özel logo hazırladı.

Yeni Şafak
11:07 - 14/06/2016 Salı
Güncelleme: 08:07 - 14/06/2016 Salı
Arama motoru devi Google, ünlü bilim insanı Karl Landsteiner'ın doğum günü anısına ana sayfa tasarımını değiştirdi.
Arama motoru devi Google, ünlü bilim insanı Karl Landsteiner'ın doğum günü anısına ana sayfa tasarımını değiştirdi.

Arama motoru devi Google'ın, ünlü şahsiyetleri ve tarihi olayları anmak için özel logo tasarımı (Doodle) yaptığını biliyoruz. Google bu kez ana sayfasını ünlü bilim insanı Karl Landsteiner'ın doğum günü anısına değiştirdi.



Google ana sayfasında yer alan "doodle" olarak adlandırılan logoda laboratuvar ortamı, kan tüpleri ve bir araştırmacı figürü yer alıyor.



Logosunun üzerine tıklandığında, başlıca kan gruplarını bulması ve kan naklinin tıpta basit bir işlem haline gelmesini sağlayan ABO kan grupları sistemini geliştirmesiyle tanınan Landsteiner'in hakkında bilgilerin yer aldığı sayfaya ulaşılabiliyor.



Doodle uygulamaları, dünya ülkeleri için önemli gün ve tatillere, kültürel olaylara ve tarihte yer alan önemli kişilere bu platformda yer vererek dikkati çekmeyi amaçlıyor. İnternet kullanıcıları, özel tasarımlı logonun üstüne tıklayarak, o güne, kişiye, konuya özel daha ayrıntılı bilgilere erişebiliyor.





Avusturya kökenli ABD'li immünolog ve patolog olan Karl Landsteiner, başlıca kan gruplarını buldu ve kan naklini tıpta basit bir işlem haline getirdi. ABO kan grupları sistemini geliştirmesiyle 1930 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü aldı.



1898-1908 arasında Viyana Patoloji Enstitüsü'nde araştırmacı olarak çalışırken insanlarda kanın yapısındaki farklılıkları bularak, uygun olmayan kan nakillerinin tehlikelerini ortaya çıkardı. 1901'de, alyuvarlarda hücre zarının dış katmanına bağlanan antijenlerin türüne göre insanda en az üç kan grubu olduğunu gösterdi; bu grupları A, B ve O olarak adlandırdı.



Landsteiner'in çalışmaları adli tıbbın gelişmesine önemli katkılarda bulundu; babalık ve cinayet davalarında kan gruplarının güvenilir birer kanıt olarak kullanılmasını sağladı. Kan gruplarının belirli genler aracılığıyla kuşaktan kuşağa aktarıldığının kanıtlanması, kalıtım ve antropoloji araştırmaları için de etkili bir yöntem sağladı.




#Karl Landsteiner
#Kan grubu
#ABO
#Google
#Doodle
8 yıl önce