|

Hava trafiğinde drone devrimi

Vodafone, Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojisi ile hava trafik kontrolünü sağlamak üzere geliştirdiği dünyanın ilk 'drone' takip ve güvenlik teknolojisi için denemelere başladı. Vodafone Grup Teknolojiden Sorumlu Başkanı Johan Wibergh, “Drone’ların her yerde bulunmaya başlaması ile gökyüzünün daha güvenli kalması sağlanacak" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/02/2018 Salı
Güncelleme: 01:19 - 27/02/2018 Salı
Yeni Şafak
Dünyanın ilk 'drone' takip ve güvenlik teknolojisi için denemelere başladı.
Dünyanın ilk 'drone' takip ve güvenlik teknolojisi için denemelere başladı.

Vodafone, dünyanın ilk hava trafik kontrolü 'drone' takip ve güvenlik teknolojisi denemelerini başlattığını duyurdu. Vodafone, Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojisiyle hayata geçirdiği öncü yaklaşım ile; hava taşıtlarını felaket boyutlarındaki kazalardan korurken, havalimanları, hapishaneler ve hastaneler gibi hassas noktalara kazara yapılabilecek müdahaleleri veya olası suç unsuru içeren saldırıları bertaraf etmeyi amaçlıyor.

Hava taşıtlarına yönelik riskler artıyor

Geleneksel radarlar ile takip edilemeyecek kadar küçük olan ticari sivil drone’lar, başta uçak pistleri ve havalimanlarının etrafı olmak üzere, dünyanın dört bir yanındaki pilotlar için ciddi bir risk teşkil ediyor. Patlayıcı taşıma yoluyla yapılabilecek terör saldırıları veya uyuşturucu kaçakçılığı gibi kötü amaçlı drone kullanımları da göz önüne alındığında bu alandaki riskler her geçen gün artıyor. Tek Avrupa Hava Sahası Hava Trafik Yönetimi Araştırmaları Ortak Girişimi (SESAR) projesi çerçevesinde yapılan bir analiz, drone trafiğinin her geçen gün arttığına işaret ediyor. Araştırmaya göre 2050 yılına kadar 'drone’ların, özellikle Avrupa Birliği’nde nüfusun yoğun olduğu bölgelerde yılda 250 milyon saatten fazla uçuşa ulaşması, böylelikle geleneksel mürettebatlı hava taşıtlarının yıllık toplam uçuş saatinin yedi katı uçuş yapması öngörülüyor.

Denemeler EASA Hedeflerini destekliyor

Vodafone IoT insansız hava aracı takip ve güvenlik teknolojisi denemeleri, Vodafone’un işbirliği yaptığı, Avrupa’da insansız hava araçlarının işletmesini düzenleyen Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı’nın (EASA) hedeflerini destekliyor. Vodafone tarafından geliştirilen yeni teknoloji, aynı zamanda Avrupa Komisyonu’nun yenilikçi ve güvenli 'drone' operasyonları için izlediği “U-space” vizyonu doğrultusunda, Avrupa Birliği’nin 'drone' teknolojisinde global inovasyonun merkezi olma potansiyelini de geliştiriyor.

2019 yılından itibaren ticari kullanımda

2017 sonunda gerçekleştirilen, dünyada türünün tek örneği olan bir ön denemede Vodafone, 1,3 metre kanat açıklığına sahip, 2 kilogramlık bir X-UAV 'drone’u 4G şebekesinin yardımıyla kontrol etti. İspanya’nın Sevilla şehri yakınlarında bulunan Isla Mayor kasabası etrafındaki 32 kilometrelik rota üzerinde gerçekleştirilen ön deneme boyunca, 'drone' aralarında HD video yayını ile hız, RPS konumu ve GPS koordinatlarının bulunduğu uçuş verilerini gerçek zamanlı olarak aktardı. Vodafone, 'drone' takip ve güvenlik teknolojisini 2019 yılından itibaren ticari kullanıma sunmak amacıyla, 2018 yılında, İspanya ve Almanya’da başka denemeler gerçekleştirmeyi de planlanıyor.

#Teknoloji
#Dron
6 yıl önce