|

Her yerde zorunlu olan HES kodu nasıl alınır?

Koronavirüs tedbirleri kapsamında artık pek çok kuruma HES kodu ile giriliyor. Seyahatlerde olduğu gibi artık şehir içi ulaşımda da HES kodu zorunluluğu bulunuyor. İstanbul başta olmak üzere pek çok şehirde İstanbulkart gibi ulaşım kartlarında HES kodu eşleştirmesi yapılması gerekiyor. Fakat HES kodu konusunda hala sıkıntı yaşayan vatandaşlar var. Hatta hala HES kodu almayan insanlar var. Kovid-19 hastalığı açısından herhangi bir risk taşıyıp taşımadığınızı güvenli şekilde paylaşmanıza yarayan HES kodu nasıl alınır? Birçok farklı yöntemle alınabilen HES koduna dair detaylar haberimizde.

09:45 - 12/01/2021 Salı
Güncelleme: 09:49 - 12/01/2021 Salı
Yeni Şafak
Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden HES kodu alma ekranı.
Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden HES kodu alma ekranı.

Şehirler arası yolculuklarda, ÖSYM'nin yaptığı sıvalarda, şehir içi toplu taşımada, pek çok kuruma girişte artık zorunlu hale gelen HES kodu, Kovid-19 hastalığı açısından herhangi bir risk taşıyıp taşımadığınızı güvenli şekilde paylaşmamıza yarıyor.

HES kodu kimliğimiz gibi

Şehirler arası geçişlerde zorunlu olan HES kodu artık şehir içi ulaşımda da olması gerekiyor. Toplu taşıma için kullanılan yolcu kimlik kartlarını HES kodu ile eşleşmiş olması lazım. İstanbul'da da
yapılması gerekiyor.
HES kodu olmayan vatandaşlar, kurum kapılarından geri döndürülüyor. Toplu taşımaya binemiyor. Peki,

HES kodu nasıl alınır?

Aslına bakılırsa HES kodu almanın 3 basit yolu var. ÖSYM tarafından sınava girecek kişiler için hazırlanan broşürlerde de bu 3 yöntemden bahsedilmekte.

– HES uygulaması üzerinden “HES Kodu İşlemleri” bölümüne girilir. “HES Kodu Oluştur” butonun tıklanır. KOD kullanım süresi seçilir ve KOD oluşturulur.

– HES yazıp aralarında boşluk bırakılarak sırasıyla; T.C. Kimlik Numarası, T.C. Kimlik Seri Numarasının Son 4 Hanesi ve Paylaşım Süresi (gün sayısı olarak) yazılır ve 2023'e SMS olarak atılır.

– HES Kodu, E-Devlet internet sayfası üzerinden alınır.
Öncelikle T.C kimlik numarası ile giriş yaptığımız e-Devlet şifremizin olması gerekiyor. E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra "HES Kodu üretme ve listeleme" seçeneğine tıklayıp "Yeni HES Kodu" seçeneğine de tıklayarak HES koduna ulaşabilirsiniz.
Alınan HES kodlarının tüm yönetimi kişinin kendisine ait. HES kodlarını istediğiniz süre kadar paylaşabilir ya da silebilirsiniz.

Eğer paylaşım süresi belirtilmezse gelen HES kodu 1 yıl geçerliliğini korur.


#HES kodu nasıl alınır?​
#HES Kodu
3 yıl önce