|

Hibrit bir medya doğuyor

Medya, bir dönüşüm içinde. Dijital mecranın kullanımı giderek artıyor. Avea Kurumsal İletişim Direktörü Füsun Feridun, "Konvansiyonel medya gücünü sürdürecek. Ancak hibrit bir medya oluşuyor. Sosyal ve online medyayı hiçbir zaman iletişim stratejimizin dışında görmüyoruz.” diyor.

Melih Bayram Dede
00:00 - 4/10/2010 Pazartesi
Güncelleme: 17:58 - 3/10/2010 Pazar
Yeni Şafak
Hibrit bir medya doğuyor
Hibrit bir medya doğuyor

Facebook, Twitter gibi sosyal ağlarda kullanıcı sayısının hızla artması, 'sosyal medya' kavramını ortaya çıkardı. Sosyal ağlardaki hedef kitleye doğrudan ulaşmak, etkileşim sağlayarak, müşterilerden hızlı geribildirimler alabilmek için artık şirketler sosyal medyada da olmak zorunda. Geçtiğimiz hafta Amerika'nın New York şehrinde düzenlenen Web 2.0 Expo, işte tam da bu konuya odaklanmış kişilerin buluştuğu bir ortamdı. Bir hafta süreyle içeriği kullanıcıların ürettiği web olarak tanımlayabileceğimiz "Web 2.0" kavramı çerçevesinde yeni girişimler kendilerini anlatma fırsatı bulurken, bu mecranın geleceği etrafında bir çok paralel oturum düzenlendi. Web 2.0 Expo'nun düzenlendiği Sheraton Oteli'nde bir basın toplantısı düzenleyen Avea yöneticileri, sosyal medya konusundaki bilgilerini tazelemek için geldikleri etkinlikte, yeni projeleri ve sosyal medyaya ilişkin yaptıkları çalışmaları anlattı.

"GERÇEK ZAMANLI BİR İLİŞKİ"

Avea'nın sosyal medyayı öncelemesinin ve New York'ta düzenlenen Web 2.0 Expo'ya katılmasının mimarı Avea Kurumsal İletişim Direktörü Füsun Feridun, "Sosyal medyayı, Pazarlama ve Kurumsal İletişim olarak iki ayaklı olarak yönetiyoruz. Sosyal medya, anında geribildirim alabildiğiniz bir ortam. Burada gerçek zamanlı bir ilişki sözkonusu. Avea olarak hedefimiz, sosyal medya konusunda öncü olmak." diyor. İnternet kullanıcılarının üçte ikisinin sosyal ağlara her gün girdiğini hatırlatan Feridun, "Türkiye'de 28 milyon internet kullanıcısı var. Gençlerin yüzde 57'si internet kullanıcısı. Bu bizi çok ilgilendiriyor. Çünkü Avea gençlere hitap eden bir operatör." şeklinde konuşuyor.

"HİBRİT BİR MEDYA OLUŞUYOR"

Medyanın bir dönüşüm içinde olduğunu ve dijital mecranın kullanımının giderek arttığına dikkat çeken Feridun, şunları söyledi: "Bir değişim süreci var. Konvansiyonel medya gücünü sürdürecek. Ancak hibrit bir medya oluşuyor. Sosyal ve online medyayı hiçbir zaman iletişim stratejimizin dışında görmüyoruz. Müşterilerimizle gerçek zamanlı iletişim kurmaya devam edeceğiz. Sosyal ağları 7/24 takip ediyoruz. Bizimle ilgili, olumlu, olumsuz, nötr geribildirimleri takip ediyor ve sorunları birebir müşterimizi arayarak çözmeye çalışıyoruz." Feridun ayrıca Avea çalışanlarının sosyal medya kullanımındaki etik kodlarla bilgilendirildiğini bu konuda da öncü olduklarını sözlerine ekledi.

Facebook'ta iyilik yap telefon kazan

Avea Doğrudan Pazarlama Departman Yöneticisi Ömer Lütfi Diri, sosyal medyadaki faaliyetlerin giderek hız kazandığını belirterek, "Avealı olmayanlara iyi davranın projesi başlattık ve bunu dijital ağlarda da hayata geçirdik. Müşterilerimiz Avealı olmayanlara yaptıkları iyilikleri paylaşıyorlar. En çok iyilik yapanlara da birer adet telefon hediye ediyoruz." diyor. Diri, Avea'nın sosyal mecralardaki stratejilerini yönettiği için, sosyal medyayı da aktif kullanan yöneticilerden biri. O nu Web 2.0 Expo'da oturumları ilgiyle takip etmesinin yanı sıra, iPad'inden sürekli 'tweet' girerken, Avea'nın Web 2.0 Expo'ya özel açtığı blogda sabaha karşı notlarını paylaşırken gördüm ve hiç şaşırmadım.

Akıllı telefonu olmayanlar SMS'le sosyal ağla tanıştı

Sosyal medyada mobilite çok önemli. Mobil cihazlardan internete erişimin giderek arttığı günümüzde, şirketler de mobil internet projelerine hız veriyor. İşte tam bu noktada Avea, internete bağlanabilen akıllı telefon kullanmayan 60 milyonluk bir kitlenin varlığına dikkat çekiyor ve bu kitleyi sosyal ağlarla buluşturmak için iki yeni proje geliştiriyor. Türkiye'de kullanıcı oranlarına bakılıdığından Twitter'ın Facebook ve MySpace'ten sonra üçüncü konumda olduğunu hatırlatan Çamcı, bunda ünlülerin hayranlarıyla haberleşme kanalı olarak kullanmasının etkili olduğunu söylüyor. Çamcı, "Gençler üzerinde yaptığımız araştırmaya göre, gençler, Twitter'ı biliyorlar. Ancak nasıl kullanacaklarını bilmiyorlar." diyor.

SOSYAL AĞLARA TEK ELDEN YÖNETİM

Avea Katma Değerli Servisler Departman Yöneticisi Yiğit Çamcı'nın verdiği bilgiye göre, bu projelerden ilki, cep telefonu abonelerinin abone oldukları sosyal ağ sitelerine aynı anda mesaj göndermesini sağlayacak olan Avea Paylaş. Avea Paylaş servisiyle sosyal ağ hesapları tek platformda toplanıyor. AveaPaylaş ile Avea aboneleri sosyal paylaşım sitelerine tek bir arayüzden erişebilecekler. Mesaj ya da fotoğraflar, Facebook, Picasa ve Twitter hesaplarına aynı anda gönderiliyor. Avea aboneleri cep telefonlarının SMS, MMS ya da WAP özelliklerini kullanarak, facebook'ta fotoğraflarını paylaşıp, twitter'da statülerini kolaylıkla güncelleyebilecek.Avea Paylaş servisini kullanmak için abonelere 2 TL karşılığında 1000 SMS'lik paketler veriliyor. Bu servisten yararlanmak, 31 Ekim 2010 tarihine kadar ücretsiz.

STARLARIN 'TWEET'LERİ SMS'LE GELSİN

Avea'nın bir diğer projesi Star Takip ile de aboneler, hayranı oldukları ünlülerin Twitter'da yazdıklarının SMS ile kendilerine gelmesini sağlayabiliyor. Bu servise abone olmak için Avea abonelerinin, takip etmek istedikleri ünlünün Twitter kullanıcı adını 2468'e göndermeleri yeterli. Avea Katma Değerli Servisler Departmanı'nın projeleri sadece bunlar değil. Çamcı,"Konum bilgisini sosyal ağlara eklemek için çalışmalarımız var. Geliştirilmiş adres defterleri geliştiriyoruz. Kullanıcı adına tıklayarak, kullanıcıyı arayabileceğiniz gibi, Facebook ya da Twitter'dan o kullanıcıya mesaj da gönderebileceğiz." diye yeni projelerini de heyecanla anlatıyor. Çamcı, “100 cep telefonundan sadece 18'i akıllı telefon. Tüm cep telefonu kullanıcılarının sosyal ağlara ulaşabilmesi için ürün ve hizmetler geliştiriyoruz. Herkese eşit uzaklıkta Mobil Sosyal Medya ortamı yaratmak için çalışıyoruz.” diyor.


14 yıl önce