|

İlk alışveriş sitesi Amazon ne zaman faaliyete başladı?

Dünyanın ilk alışveriş sitesi olan Amazon, şimdi dünyanın en zengin insanı haline gelen Jeff Bezos tarafından 1994 yılında kuruldu. İnternet üzerinde alışverişe kitap satışıyla başlayan site şimdi dünyanın en büyük alışveriş sitesi haline geldi.

Yeni Şafak
10:20 - 11/11/2018 Pazar
Güncelleme: 15:07 - 11/11/2018 Pazar
Yeni Şafak
Amazon'un kendisine ait kargo şirketi Amazon Prime Air'in deposu.
Amazon'un kendisine ait kargo şirketi Amazon Prime Air'in deposu.

İnternetin 1992 yılında yaygınlaşmasıyla beraber kullanıcı sayısı da hızla artış gösterdi. Hal böyle olunca internet üzerinden gelir kazanma arayışı da başladı. Şimdi dünyanın en zengin insanı olan Jeff Bezos’un 1994 yılında kurduğu Amazon ilk alışveriş sitesi oldu.

Jeff Bezos tarafından Cadabra adıyla kurulan dünyanın ilk alışveriş sitesi amazon.com online bir kitapçı olarak yola çıktı. Zaman içinde dünyanın en büyük alışveriş sitesi haline geldi. Amazon şirketi, gerçekten de ismine ilham aldığı olan amazon nehri kadar büyüdü.

11.11 dünya alışveriş günü indirim festivali nedir?

1993’te Nanjing Üniversitesi’nde başladığı söylenen festival yalnızlığı kutlamak için belirlenmiş bir gün. Tarihin 11 Kasım olarak belirlenmesinin sebebi ise tarihin “11/11/xxxx” olması sonucunda, yalnızlığı temsil eden “1” sayısını en çok bulunduran tarih olması.

Çin’de başlayan Yalnızlar Günü (Singles’ Day) olarak adlandırılan indirim festivali e-ticaret sitelerinin gelişmesiyle giderek dünyaya yayılmaktadır. 11 Kasım alışveriş festivali birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de kutlanıyor. E-ticaret sitesinden yapılan bu alışverişler insanlara büyük kolaylık sağlıyor ve vakit kaybını önlüyor. E-ticaret sitelerinde gerçekleşen 11 Kasım indirimleri sayesinde insanlar istedikleri ürünü hızlıca bulabiliyor hatta kampanyalar sayesinde çok daha uygun fiyatlarla karşılaşabiliyor.

Şu an için genellikle Çin’de yapılsa da festival Black Friday ve Cyber Monday gibi alışveriş etkinliklerini geride bırakarak dünyanın en büyük online alışveriş etkinliği olarak yerini koruyor. Etkinlik o kadar büyük bir halde ki 2016 yılı Yalnızlar Günü’nde Alibaba, 17.8 milyar doların üstünde bir para kazandı. Bu rakamlar Black Friday ve Cyber Monday satışlarının toplamının 2.5 katı kadar büyük rakamlar.

Bu alışveriş çılgınlığı geçtiğimiz yıllardan bu yana fazlasıyla büyümüş durumda. 2009 yılında indirimler ve kampanyalar yapan yalnızca 27 marka varken bu yıl 140.000 marka 24 gün sürecek kampanyalar yapmaya hazırlanıyor. Bu markaların 60.000’i uluslararası satıcı ve 15 milyon ürünü indirime sokacaklar. Festival Çin’de düzenlenecek olsa da 235 ülke ve bölge sınırlar arası alışverişten yararlanabilecek.

#Amazon
#alışveriş
#internet
5 yıl önce