|

İnternet hız rekoru kırıldı: 1.125 Tb/s

Dünyamızı 'dijital bir köye' çevirecek adımlardan birisi daha atıldı!

Yeni Şafak ve
15:14 - 13/02/2016 Cumartesi
Güncelleme: 13:14 - 13/02/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Biz 1 Nisan'da kurdelesi kesilecek olan 4.5G'ya hazırlanaduralım, laboratuvarlar da ultra ötesi hızlara erişmemizi sağlayacak deneylerine tam gaz devam ediyor.



'in

'tan aktardığı habere göre, dünyanın en hızlı internet bağlantısı rekoru kırıldı. ONG'de (Optik Ağ Grubu) görevli UCL (Londra Üniversitesi) araştırmacılarının erişmeyi başardıkları hız 1.125 Tb/s. Yani diğer bir deyişle saniyede 1.125 terabitlik veri aktarımından bahsediyoruz. Ama asıl altını çizmemiz gereken nokta bu hızın tek kanaldan beslenmeyle elde edilmiş oluşu.



Günümüzün teknolojisi ile, ticari amaçlı optik iletim sistemlerinin kaldırabildiği maksimum tek kanal veri değeri 100Gb/s yani saniyede 100 Gigabit. 1 Terabit ise 1000 Gigabit demek. Yani teorik hızın 10 katından fazlasına erişilmiş.





Örneğin araştırmanın yapıldığı İngiltere ile karşılaştıracak olursak, İngiltere'deki ortalama genişbant bağlantı hızı 24Mbps ki 1.125Tbps demek ortalamanın 50,000 katı demek!



Ya da araştırma ekibinin lideri Dr Robert Mayer'in örneklendirmesi ile ifade edecek olursak, 5. sezonunu geride bıraktığımız, dünyanın en popüler dizilerinden birisi olan Game Of Thrones'un tüm bölümlerinin HD kalitede indirmemiz sadece bir saniyemizi alıyor! Düşünün aşağı yukarı elli bölümü sadece bir saniyede indirebiliyoruz.




  • EPSRC Vakfı tarafından sübvanse edilen UNLOC'un tesislerinde gerçekleştirilen çalışmanın özeti şu:
  • Her biri farklı bir dalgaboyunda optik sinyal taşıyan 15 ayrı kanal, aynı kablo modemlerdeki gibi 256QAM formatında modüle ediliyor ve bu kanallardan gelen veriler birleştirilip, tanılanması için tekli optik alıcıya gönderiliyor.
  • İşte bu hıza, 15 kanalın biraraya getirdiği bir 'süper kanal' üzerinden erişilebiliyor ki henüz ticari olarak bir karşılığı yok.
  • Tabii bununla birlikte geleceğin teknolojisinin bu olacağına kesin gözüyle bakılıyor ki, teorik olarak mümkün dairesinde yer alması da bunu gösteriyor zaten.

Araştırmanın temel sebebi tahmin edeceğimiz gibi artık eşiğinde durduğumuz 'Nesnelerin İnterneti' dönemine ayak uydurabilecek hızlara erişim sağlayabilmek. Yani tüm cihazların birbirleriyle bağlantılı olacağı, içeriğin tamamen dijitalleşeceği ve ekonomi, sağlık vb. tüm sektörlerin birbirleri ile tamamıyla entegre edileceği bir dünyadan bahsediyoruz. Kısacası küreselleşen dünya hikayesi...



Aşağıdaki haberlerimizi de okuyun muhakkak:










#internet
#EPSRC
#Robert Mayer
8 yıl önce