|

iOS 11 hafızadan tasarruf sağlıyor

Apple'ın 2 hafta önce tanıttığı iOS 11'in, iPhone ve iPad'lerin hafızasında boş alan açtığı ortaya çıktı. Mobil işletim sisteminin yeni sürümü, yeni nesil dosyalama sistemi ve fotoğraf formatıyla cihazların hafızasında tasarruf sağlıyor.

Yeni Şafak
14:08 - 19/06/2017 Pazartesi
Güncelleme: 14:14 - 19/06/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
iOS 11, eylül ayında yeni iPhone ile birlikte yayınlanacak.
iOS 11, eylül ayında yeni iPhone ile birlikte yayınlanacak.

Apple, yaklaşık 2 hafta önce WWDC 2017 konferansında beklenen duyuruyu yaptı ve mobil işletim sistemi iOS’in yeni sürümü iOS 11’i tanıttı. Tüm detaylarıyla bakıldığında iOS 11, birçok kişi tarafından beğenildi. Zira gerçek anlamda kullanıcıların işine yarayacak yenilikler barındırıyor.

İşte o özelliklerden bir tanesi de fotoğraf ve video formatlarındaki değişimlerdi. Bildiğimiz üzere iOS 11 ile birlikte iPhone ve iPad’lerde fotoğrafların formatı JPEG’den HEIF’e, videoların formatı ise H.264’ten HEVC’e dönüşüyor. Açılımlarına baktığımız vakit HEIF’in Yüksek Verimli Görüntü Formatı, HEVC’in ise Yüksek Verimli Video Kodlaması olduğunu görüyoruz.

Nihayetinde Apple, daha düşük yer kaplayarak daha yüksek görüntü kalitesi sunmayı başardı. iOS 11 ile birlikte iPhone ve iPad’lerde fotoğraf ve videoların daha iyi sıkıştırılabileceğini söyleyebiliriz. İşte bunun testi de geliştiriciler tarafından yapıldı ve onaylandı.


Aşağıda iOS 10 ila iOS 11 beta sürümüne sahip iki adet iPhone görüyoruz. Ekran görüntüsünden de anlaşıldığı üzere bunlar 16GB’lık bir model. iOS 10 yüklü cihazda 12 GB kullanım alanı sunulurken, iOS 11’li cihazda 12,78 GB kullanım alanı olduğunu görüyoruz. Yani yeni nesil format sayesinde yaklaşık 800 MB’lık bir yer artışı sağlanıyor.

Bu yenilik, özellikle 16GB hafızalı iPhone 5s, 6 ve 6s kullanıcılarının oldukça işine yarayacak gibi görünüyor. Bildiğimiz üzere Apple, iOS 10.3 ile birlikte yeni nesil dosyalama sistemine geçiş yapmış ve bu sayede de bir yer artışı sağlanmıştı.

#Apple
#iPhone
#iOS 11
7 yıl önce