|

iPhone 4 almak için böbreğini satmıştı 7 senedir diyalizde

Apple’ın her yeni çıkan iPhone modeliyle beraber gündeme gelen ‘böbreğimi satarım’ şakası 7 yıl önce Çin’de gerçek olmuştu. 17 yaşındayken iPhone 4 almak için böbreğini satan Xiao Wang, şimdi 24 yaşında ve diyaliz makinesine bağlı olarak yaşıyor.

Yeni Şafak
11:08 - 31/12/2018 Pazartesi
Güncelleme: 11:54 - 31/12/2018 Pazartesi
iPhone 4 almak için böbreğini satan Xiao Wang, diyaliz makinesine bağlı olarak yaşıyor.
iPhone 4 almak için böbreğini satan Xiao Wang, diyaliz makinesine bağlı olarak yaşıyor.

Apple’ın fiyat politikası nedeniyle satışa sunulan cihazlar her zaman büyük tartışmalara neden olmuştu. Günümüzde bin dolar seviyesine gelen iPhone modellerini satın almak için sosyal medyada dile getirilen böbreğimi satarım esprisi aslında 2011 yılında yaşanmıştı. Çin’de yaşayan Xiao Wang, 17 yaşındayken ailesinin durumu olmadığı için böbreğini 3 bin 200 dolara satarak iPhone 4 almıştı.


Okulunda statü simgesine gelen iPhone modeli için böbreğini veren genç tek böbrekle yaşayabileceğini düşünüyordu. Ancak operasyon yapılan ameliyathane hijyen koşullarını sağlamadığı için enfeksiyon kaptı. Tek böbreği de zarar gören genç 7 yıldır diyaliz tedavisi görüyor ve yaşamakta zorluk çekiyor.


Doktorları böbreğini satan Wang isimli gencin bundan sonra normal bir hayatının olamayacağını söyledi. Hayatının sonuna kadar (çok fazla vakti kaldığı söylenemez) diyaliz makinesine girmek zorunda kalacak. Xiao Wang olayı özellikle ailelerin ve öğretmenlerin çok dikkatli olması gerektiğini gösteriyor. Gençleri ve çocukları iyi eğitmek ve mantıklı kararlar alması için yönlendirmek oldukça önemli.

#iPhone 4
#apple
#böbrek
5 yıl önce