|

iPhone SE: Tarihin en kötü iPhone çıkışı!

Şişirildi, şişirildi, şişirildi... Ve patladı!

Yeni Şafak ve
00:02 - 6/04/2016 Çarşamba
Güncelleme: 21:03 - 5/04/2016 Salı
Yeni Şafak

Malum Apple deyince piyasada akan sular duruyor. Belirli çevrelerin, belirgin yönlendirmelerle yıllardan beri devamlı surette olumladığı markaların başında da yine kendileri geliyor.



iPhone SE için de bildiğimiz gibi benzer bir strateji hayata geçirilmiş ve ürün satışa sunulmadan, önsipariş aşamasında ayırtılan 3.5 milyon adetin yorumlanma aşamasında yurtiçi/yurtdışı büyük bir çoğunluk 'rekor, büyük başarı' vb. gibi başlıklarla süslemişlerdi.



Biz konuya ilişkin yorumumuzu ise ismiyle müsemma aşağıda haberimizde aktarmıştık:





Velhasıl modelin satışa sunulmasıyla birlikte tiraja ilişkin ilk veriler de yayımlanmaya başlandı. Bildiğimiz gibi iPhone'lar için de diğer önde gelen amiral gemileri için de en önemli gün çıkış yaptığı gündür. Tabii iPhone'lar için bu 'çıkış yaptığı haftasonu' oluyor. Yani iki günlük periot.



Pazar araştırma ve analiz firmalarından

, iPhone SE'nin açılış haftasonu oldukça kötü. Hatta iPhone 4'ten bu yana şimdiye kadarki en kötü iPhone açılışı bu modele ait. iPhone 2 ve 3 nesline yönelik istatistik olmadığı için tüm iPhone'lar içerisinde en kötü performans kendisine mi ait bunu bilemiyoruz.



Bakın tablo nasıl:






Yukarıda tabloda iPhone modellerinin çıkış haftasonunda gerçekleştirilen toplam satışlar ertesinde diğer iPhone'larla karşılaştırmalı dilimi belirtiliyor. Yani geçtiğimiz haftasonu her üç iPhone kullanıcısının cebindeki model iPhone 6 (%33) imiş. Yahut %18 ile yaklaşık her beş iPhone'da birisi 5S imiş vb. Gördüğümüz üzere, iPhone SE'nin selefi olan 5C bile sonlarda yer alıyor olsa da yüz kişide beş kişilik bir pay kapmayı başarmış. iPhone SE ise %0.1 ile sonuncu sırada.





Burada da iPhone modellerinin çıkış haftasonunda tüm iPhone'lar içerisindeki payını görüyoruz. Yani örneğin iPhone 6 ilk iki günündeki satışlar ertesinde toplam iPhone pastasının %2'sini eline geçirmeyi başarmış. iPhone SE ise %0.1 ile yine sonuncu sırada.



Bildiğimiz gibi Apple tarihinde ilk kez geçtiğimiz çeyrek, yıl bazlı kıyaslandığında bir önceki döneme göre daha düşük satış adetinde kalmıştı. Gerçi iPhone 6S zamlı fiyattan geldiğinden yine kar etmeyi başarmıştı ancak dediğimiz gibi satışlarda düşüş gerçekleşmişti .Hal böyleyken tüm gözler de ister istemez iPhone SE'ye yönelmişti. Netice itibarı ile Apple'ın ikinci çeyrek bileti gibi görülüyordu model ki zaten bu sebeple de $400 (32GB) ve $450 (64GB) gibi oldukça uygun bir fiyatlandırma ile giriş yaptı. (Ülkemizdeki fiyatını baz almayın, malum elektronik sözkonusu olunca vergisi, verginin vergisi vs. derken her şeyin en pahalısı bizde.)



İşte şimdi doğal olarak gözlerimiz modelin geleceğine çevrildi. Çünkü eğer mevcut gidişat sürerse Apple en geç bir iki ay içerisinde duruma el atacak ve önce promosyonla, o da olmazsa fiyatı aşağıya çekerek düzeltmeye çalışacaktır.



Size de tavsiyemiz eğer kafanızda satın alma gibi bir düşünce var ise beklemeniz yönünde. Çok büyük olasılıkla fiyatlar aşağı çekilecek çünkü.



Bekleyip görelim bakalım...



#iphone
#iphone se
#apple
8 yıl önce