|

iPhone şifre kırıcısı satışa sunuldu!

Apple & FBI davasının akabinde beklenen gelişme yaşandı!

Yeni Şafak ve
18:47 - 5/04/2016 Salı
Yeni Şafak

FBI ile Apple arasındaki şifre savaşının ertesinde, şifreleme olayları da ciddi şekilde sorgulanır hale geldi.



Bildiğimiz gibi FBI bir davada kullanılmak için Apple'dan katilin kullandığı iPhone'un şifresini istemiş, Apple ise kullanıcı gizliliği sebebiyle vermeyi ret etmişti. Tabii muhtemelen işin bir de 'bir kere verirsem devamı gelir' hesabı da var. Neyse, FBI ile Apple kozlarını mahkemede paylaşacakken FBI, İsrailli bir güvenlik firmasının yardımıyla şifreyi kırıyor ve Apple'a da ihtiyacı kalmıyor. Haliyle dava düşüyor. Daha geçtiğimiz günlerde FBI başka bir iPhone'un da şifresinin kırılmasına yardımcı oluyor.



Neyse bu konunun detaylarını zaten aşağıdaki haberimizde verdiğimizden şimdiki gelişmeye geçelim:





Kapakta gördüğümüz bu cihazın ismi IP-BOX. iPhone'ları kilitlemek için kullanılan dört haneli şifreyi kırmaya yarıyor. Gerçi kırıyor dediğimize bakmayın çünkü aslında brute force/kaba kuvvet dediğimiz sistemle çalışıyor. Yani diğer bir deyişle deneme/yanılma yöntemiyle işliyor. Zaten en nihayetinde dört haneli olduğundan da bir süre sonra buluyor. Artık kolaylığına göre 6 saniyeden başlayıp 17 saate kadar uzayabiliyor süreç.



Sadece iOS7 ve altı sürümlerde çalışan alet, bu haliyle neredeyse hiç işe yaramasa da (neticede sürüm oldukça eski ve piyasada iOS 7 cihaz kalmadı gibi birşey) iOS 9'larda çalışan geliştirilmiş versiyonu bu ay içerisinde satışa sunulacak imiş. Bunun fiyatı

yenisi muhtemelen bayağı bir daha pahalı olur.




#apple
#iphone
8 yıl önce