|

İşte Falcon 9'un patlama anı!

Elon Musk'ın 'yeniden kullanılabilir' roketi, bu kez başarmaya oldukça yaklaşsa da patlamaktan yine kurtulamadı.

Yeni Şafak ve
10:01 - 18/01/2016 الإثنين
Güncelleme: 10:10 - 18/01/2016 الإثنين
Yeni Şafak

Yeniden kullanılabilir roket projesinde bir hayli yol kat eden SpaceX firmasının son denemesi kıl payı başarısızlıkla sonuçlandı. Hatırlayacağımız üzere geçtiğimiz ay Falcon 9 roketi uzaya fırlatılmış, görevini yerine getirdikten dakikalar sonra tekrar

.



Bu büyük başarının ardından çıtayı yükselten SpaceX, roketi denizin yüzeyine kurulacak platforma indirmeyi hedefliyordu ancak daha önceki denemelerinde olduğu gibi bu 3. girişimde de yine





Başarısızlıkla sonuçlanan Falcon 9'u denize indirme girişiminin görüntüsü, SpaceX'in kurucusu ünlü girişimci Elon Musk'ın İnstagram hesabından paylaşıldı:







Florida'dan uzaya fırlatılan ve Jason-3 uydusunu başarılı bir şekilde yerleştiren roket, deniz üzerine kurulan platforma doğru inişe geçmişti. İlk denemesinde havalandığı gibi patlayan ikincisinde ise denizin aşırı dalgalı olmasından ötürü platformun aziziğine uğrayan Falcon 9 gördüğümüz gibi bu son denemede başarılı olmaya oldukça yaklaştı. Hatta inişi gerçekleştirmesini göz ününe alırsak başarılı oldu bile diyebiliriz ancak inişin hemen akabinde ayaklardan birisinin ayağının birisi ağırlığı taşıyamaması sebebiyle roket yan yattı ve patladı.



Elon Musk'ın patlamaya ilişkin yorumu; 'roketin iniş hızının normal olduğu fakat ayak mandalının kilitlenmediği' şeklinde. Hal böyle olunca, roket kendi ağırlığını taşıyamıyor ve yan yatıp patlıyor.



Şimdi herkesin gözü doğal olarak yeni girişimin ne zaman yapılacağı yönünde. Fakat Musk henüz konuya yönelik bir bilgilendirmede bulunmuş değil.



Konuya ilişkin ayrıntılara ve evveliyatına aşağıdaki haberimizden erişebilirsiniz:






#spacex
#falcon 9
#uzay
#elon musk
#roket
٪d سنوات قبل