|

Jeff Bezos'un şirketi 3,200 uyduyla internet ağını genişletecek

Jeff Bezos tarafından 2000 yılında kurulan Blue Origin firması, daha geniş kapsamlı bir internet ağı kurmak için uzaya 3.236 uydu gönderecek. Dünyanın en zengin adamı olan Bezos, Elon Musk’ın Starlink isimli uydu tabanlı internet projesine adeta meydan okuyor. Project Kuiper ismiyle anılan projenin detayları henüz net değil ancak bazı belgeler projeye ait ipuçlarını ortaya çıkardı.

09:52 - 5/04/2019 Cuma
Güncelleme: 09:57 - 5/04/2019 Cuma
Diğer
Jeff Bezos, Blue Origin'in uzay görevlerini tanıtıyor.
Jeff Bezos, Blue Origin'in uzay görevlerini tanıtıyor.

Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, uzay şirketi Blue Origin ile yeni projeler hazırlıyor. Bunlardan en dikkat çekenlerinden birisi de geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan Project Kuiper oldu. Daha öncesinde Elon Musk’ın uydu tabanlı internet projesi Starlink hakkında haberler yazmıştık. Bezos’un şirketi Blue Origin de uzaya binlerce uydu göndererek geniş kapsamlı bir internet hizmeti sunmayı planlıyor.

3.236 uydu gönderilecek

Blue Origin tarafından 3.236 adet uydunun uzaya gönderilmesiyle kurulması planlanan uydu tabanlı internet ağını detaylandıran belgeler; proje kapsamında 590 kilometre uzaklıkta 784 uydunun, 610 kilometre uzaklıkta 1.296 uydunun ve 630 kilometre uzaklıkta 1.156 uydunun konumlandırılacağını gösteriyor.

Yüksek hızlı internet sağlayacak

56. kuzey enleminden 56. güney enlemine kadar bir kapsama alanı sunması beklenen uydular, bu alanla dünya nüfusunun yaklaşık %95'ine internet erişimi sağlayacak. Ayrıca Amazon, mevcut uydu tabanlı internet hizmetlerindeki düşük hız ve gecikme problemlerine Project Kuiper ile son vermek istiyor.

Space X projeyi gerçekleştirmeye daha yakın

Dev şirketin uzun vadeli projeleri arasında gösterdiği bu proje, internet hizmetinin olmadığı ya da yetersiz olduğu bölgelerde yaşayanlara yüksek hızlı geniş bant interneti kullanma imkânı tanıyacak. Şartlar göz önüne alındığında şu an SpaceX'in böyle bir projeyi gerçekleştirmeye daha yakın olduğunu söyleyebiliriz. Amazon'un Project Kuiper ile hedeflediği başarıya ulaşıp ulaşamayacağını önümüzdeki süreçte hep birlikte göreceğiz.

#Blue Origin
#Amazon
#Jeff bezos
5 yıl önce