|

Kara delik fotoğrafının arkasındaki isim: Katie Bouman

Bilim insanları, tarihin ilk kara delik fotoğrafını büyük bir etkinlikle dünyaya duyurdu. Event Horizon Teleskobu projesi sayesinde çekilen fotoğraf insanlık tarihi için bir dönüm noktası oldu. Bu fotoğrafı görmemizi sağlayan Katie Bouman kimdir?

10:35 - 11/04/2019 Perşembe
Güncelleme: 10:40 - 11/04/2019 Perşembe
Katie Bouman
Katie Bouman

Evrenimizin en büyük gizemlerinden biri olarak bilinen kara deliklerle ilgili en net fotoğraf dün paylaşıldı. Dünya büyüklüğünde bir teleskop projesi olan Event Horizon ekibi tarafından paylaşılan fotoğraf insanlık tarihi için dev bir adım oldu. Bu tarihi olay uzay bilimleri için yeni bir dönemin başlangıcı olarak belirtiliyor.

Bu tarihi anın arkasında pek çok bilim insanının emeği olsa da bilim insanı Katie Bouman’ın özel bir yeri var. Farklı teleskopların kullanıldığı projede kullanılan algoritmayı yazan araştırmacı, gezegenimizin çeşitli noktalarındaki sekiz radyo teleskobunu kullanarak kara deliğin keşfinde önemli rol oynadı.

Katie Bouman, MIT’den mezun oldu. Daha öğrenciyken bile bilgisayar programları yazan genç araştırmacı, hem görüntüyü oluşturan ekibe destek verdi hem de görüntünün doğruluğunu teyit eden ekibi yönetti.


Sosyal medyada Event Horizon Teleskobu için kullandığı harddisklerle fotoğrafı bulunan Bouman, Apollo için yazdığı kodlarla poz veren ikonik Margaret Hamilton ile karşılaştırıldı. İnsanların Katie Bouman’ı bu denli övmesinin sebebi ise tarih boyunca kadın bilim insanlarının başarılarının göz ardı edilmiş olması.


Bouman, Facebook’ta fotoğrafı ilk gördüğündeki tepkisini de paylaştı. 2016 yılında bir TED konuşması yapan Bouman, “Bir kara deliğin fotoğrafı nasıl çekilir?” adlı konuşmasında uluslararası bir araştırmacı ekibi, Dünya boyunda bir teleskop ve hepsini bir araya getirecek bir algoritma gerektiğini söylemişti.

#Kara delik
#fotoğraf
#bilim
#Katie Bouman
5 yıl önce