|

Katlanabilir ekranlı telefonlar hakkında bilmeniz gerekenler

Dünyanın ilk katlanabilir ekranlı akıllı telefonu Samsung, Huawei, Xiaomi ve LG gibi dev markalardan beklenirken sürpriz bir şekilde belki de adını daha önce hiç duymadığınız Çinli Royole şirketinden geldi. Kasım ayının başında tanıtılan Royole Rouyu FlexiPai, diğer akıllı telefon üreticilerinin bir hayli canını sıktı. Artık diğer dev şirketlerse katlanabilir ekranlı telefon tasarımlarını yavaş yavaş gün yüzüne çıkarmaya başladı. Peki, katlanabilir ekranlı telefonlar hakkında neler bilmemiz gerekiyor? 2019 yılına damgasını vuracak katlanabilir ekranlı telefonlar hakkında her şey haberimizde.

Hüseyin Cihad Önal
08:49 - 14/11/2018 الأربعاء
Yeni Şafak
Standart telefon tasarımlarından yavaş yavaş vazgeçmeye başlayan teknoloji devleri yeni tasarım arayışındalar. Son aylarda birbiri ardına çıkan çentik ekranlı telefonlar, tüketiciler tarafından yoğun eleştiri aldı. Sırada katlanabilir ekranlı telefonlar var.
Standart telefon tasarımlarından yavaş yavaş vazgeçmeye başlayan teknoloji devleri yeni tasarım arayışındalar. Son aylarda birbiri ardına çıkan çentik ekranlı telefonlar, tüketiciler tarafından yoğun eleştiri aldı. Sırada katlanabilir ekranlı telefonlar var.

Yıllardan beri hayalini kurduğumuz katlanabilir ekranlı akıllı telefon teknolojisine sahip olmamıza artık sayılı günler kaldı. 2019 yılı itibariyle Samsung, Huawei, Xiaomi ve LG gibi dünya devlerinin piyasaya sunacağı yeni birçok modelinde esnek ekran kullanacağı artık biliniyor.

Peki, biz tüketiciler olarak gelecek yıl belki de mağazalarda bile görmeye alışık olacağımız katlanabilir ekranlı telefonlar hakkında neler bilmemiz gerekiyor? Şu an kullandığımız akıllı telefonlardan farkı ne olacak? Bu yazımızda bu gibi sorulara cevap vereceğiz.

Katlanabilir ekranlı telefon üretmek kolay değil

Dünyanın en büyük teknoloji markası da olsan, standartların dışına çıkıp esnek ekranlı bir telefon üretmek aslında hiç kolay bir iş değil. Uzun yıllardan beri konuşulan esnek ekran teknolojisi bu yıl içinde net bir şekilde gündeme gelmeye başladı. Gelecek yıldan itibarense satışa sunulması bekleniyor.

  • İçinde bulunduğumuz Kasım ayı başında Çin merkezli
    Royole
    markasının tanıttığı
    Rouyu FlexiPaxi
    , teknoloji dünyasında tüm dengeleri bozdu. Çünkü tüketiciler Samsung, LG, Huawei ve Xiaomi gibi markalardan bu atağı beklerken, sürpriz bir şekilde adını belki de hiç duymadığınız bir marka, Pekin'de düzenlediği bir etkinlikte tanıttı.


Daha sonra Samsung, 7-8 Kasım tarihleri arasında düzenlenen Samsung Geliştiriciler Konferansında katlanabilir ekranlı Infinity Flex modelini gün yüzüne çıkardı.



Royole, Samsung'un tasarımını mı çaldı?

Royole ile Samsung’un esnek ekranlı telefonlarının tanıtımının aynı döneme denk gelmesi ve benzer tasarıma sahip olması,
"acaba Royole, Samsung'tan tasarım mı çaldı?
" sorusunu akıllara getirdi.

Samsung ile Royole arasındaki farklar

  • Rouyu FlexiPai, açık halde 7.8 katlandığı zaman 4 inç seviyesine dönüşüyor. Samsung Infinity Flex modelindeyse açık halde 7.3 inç, katlandığında 4.58 inç seviyesine düşüyor. Rouyu FlexiPai modelinde tek ekran varken, Samsung Infinity Flex’te ise, iki ekran bulunuyor.

Gelelim diğer markalara… Huawei’nin katlanabilir ekran planları ne durumda? Hemen söyleyelim. Huawei’nin paylaştığı katlanabilir ekran tasarımı Samsung’un telefonuyla benzerlik gösteriyor.


  • Huawei CEO’su Richard Yu, esnek ekranlı telefon modelini bu yıl içerisinde tanıtılabileceğini söyledi. Eğer her şey yolunda giderse, bu yılki üçüncü hamle Huawei'den gelecek.

LG’de durum ne?

LG, üzerinde çalıştığı katlanabilir ekranlı telefona dair şu anda tüm potansiyel sorunları ortadan kaldırdıklarını, katlanma ve açılma esnasında meydana gelebilecek engelleri ve sorunları potansiyel olarak ortadan kaldırdıklarını söylüyor.


Apple’ın katlanabilir ekranlı telefon planları

Apple, katlanabilir ekranlı telefon konusunda biraz daha geri planda kalmayı tercih ediyor. Fakat geçtiğimiz yıl esnek ekranlı telefon patenti yaptığını da hatırlatalım. Şirket belki gelecek yıl tanıtacağı yeni iPhone modellerinde katlanabilir ekrana yer verebilir.

Katlanabilir ekranlı telefonlarda gelinen son nokta şimdilik bu şekilde. Firmaların kendi modellerini yavaş yavaş ortaya çıkarması her şey daha da netleşmiş olacak. Esnek ekranlı telefonlarda nasıl bir işlemci kullanılacak, kamera teknolojisi nasıl olacak, batarya nasıl konumlandırılacak şimdilik bilinmiyor.

#Katlanabilir ekran
#telefon
#royole
#samsung
٪d سنوات قبل