|

Kendi kendini tamir eden uçak!

Sarhoşların kendisini sürmesine izin vermeyen otomobillerden sonra şimdi de kendi kendisini tamir edebilen uçaklarla karşı karşıyayız.

Yeni Şafak
22:44 - 8/06/2015 Pazartesi
Güncelleme: 18:12 - 8/06/2015 Pazartesi
Diğer

Hatırlarsanız daha bu sabah sizlerle

bahsetmiştik. İşte şimdi ki haberimiz de yine benzer bir tatta.



Bu defa keşfin sahibi İngiliz bilim insanları. Şöyle ki, Bristol Üniversitesi'nde görevli bilim ekibi hasar gördükten sonra kendi kendini havada tamir edebilen uçak kanatları üretmişler.



Konuya ilişkin açıklamasında, üniversitedeki uzay mühendisleriyle yürüttükleri çalışmada, uçuş sırasında uçağın kanatlarında ve gövdesinde meydana gelen küçük çatlakları önlemenin bir yolu olup olmadığını araştırdıklarını söyleyen Profesör Duncan Wass çözümü karbon fiber bileşik malzeme kullanarak bulduklarını ifade ediyor.



İşin sırrı ise uçağın kanatlarında kullanılan karbon malzemeye gözle görülemeyecek boyutta mikro küreler eklenmesinde saklı. Şöyle ki bu minik küreler katı bir cisme çarpmaları durumunda kırılarak tamir edici bir sıvı salıyor. Salınan bu sıvı da hasar gören yüzeydeki çatlakların içine sızıyor ve kimyasal bir tepkimeye girerek sertleşiyor. Sertleşen malzeme, böylece eskisi kadar güçlü hale geliyor yani diğer bir ifade ile dolaylı yoldan kendi kendini tamir etmiş oluyor. Bu arada tamir süresinin, dışarıdaki havanın sıcaklığına göre değiştiğini de not olarak düşelim. Sıcaklık arttıkça salınım hızlandığından tamir süresi de kısalıyor.



Ama işin en güzel tarafı, ekibin bu buluşunun ilham kaynağının doğrudan insan vücudu oluşu. Bizlerin yaralandıktan sonra kanayan ve ardından kabuk bağlayan cildimizden yola çıkarak ilerleyen ekibin vardığı sonuç ortada.



Oldukça gelecek vaat eden bir kullanım alanına sahip olduğu belirtilen mikro kürelerin önümüzdeki dönemde cep telefonu ekranları, raketler ve yarış bisikleti tekerlekleri gibi farklı sektörlere de adapte edilmesi öngörülüyor.


#bilim
#teknoloji
#uçak
9 yıl önce