|

Kültür ajanları seferber

İngiltere, Çin ve Rusya’ya karşı eğlence sektörünü harekete geçirerek kültürel ajanları seferber etme planları yapıyor. Hacker grubu Anonymous’un yayınladığı belgeler, Soğuk Savaş taktiklerinin yeniden uygulamada olduğunu gösterdi.

Yeni Şafak
04:00 - 9/01/2019 Çarşamba
Güncelleme: 04:11 - 9/01/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Ünlü hacker grubu Anonymous’un ele geçirdiği “Integrity Initiative” kuruluşuna ait belgeler, İngiltere’nin Rusya ve Çin’e karşı Soğuk Savaş dönemi taktiklerini yeniden uygulamaya koyduğunu ortaya koydu. Belgelere göre, İngiltere Dışişleri Bakanlığı tarafından finanse edilen kuruluş, Hollywood ve diğer Batılı film sektörlerinin Rusya ve Çin karşıtı propaganda yapmasına, Oscar, Bafta gibi ödülleri manipüle etmesine yönelik strateji çiziyor.


ÇİNLİ YATIRIMCI ENDİŞESİ

  • Amerikan medya varlıklarının Çin’in eline geçmesinden duyulan endişeyle konuya giren belge, Çinli yatırımcıların kelepir fiyata satın aldıkları eğlence devlerine dikkat çekiyor. Integrity Initiative’in kardeş kuruluşu Institute for Statecraft araştırmacılarından Victor Madeira’nın kaleme aldığı belgelerde, “Pekin’i eleştiren filmler yapmak artık eskisi kadar kolay değil, yapılsalar bile Çinlilerin sahip olduğu Amerikan zincirlerinde gösterilemeyecekler” ifadeleri yer alıyor.

ÖDÜL TÖRENLERİ ETKİSİ

Integrity Initiative’in çıkarlarını temsil eden ajanların ilgili hükümet komisyonlarının karşısına çıkıp brifing verebileceğini belirten belge, sadece sonuç ürüne değil aynı zamanda bunun çevresindeki olaylar, kurumlar ve komisyonlardan oluşan devasa ağa da odaklanılmasını tembihliyor. Belgede, “Oscar, Grammy, Brit, BAFTA, Film Akademisi gibi kurum ve ödüllerin küresel erişimi ve etkisini düşünün” deniliyor.

  • ABD’nin SENARYOSU
  • Frances Stonor Saunders’ın 1999’da yayınlanan “Parayı Verdi Düdüğü Çaldı” kitabı, Soğuk Savaş döneminde ABD’nin Batı Avrupa’da gizli bir kültürel propaganda yürüttüğünü ortaya koymuştu. CIA’in yürüttüğü programın amacı, Marksizm ve komünizme yakınlık duyan Batı Avrupa aydınlarını yavaş yavaş “Amerikan tarzı” bir bakış açısına sığdırmaktı. Bu çerçevede dergiler yayımlanıyor, resim sergileri açılıyor, müzisyenlere ve ressamlara ödüller dağıtılıyordu.
#​İngiltere
#Çin
#Rusya
#Hacker
#Anonymous
5 yıl önce