|

Mac'ler böyle gözetlendi

ABD’li bilgisayar korsanı Phillip Durachinsky'nin geliştirdiği Fruitfly adlı zararlı yazılımla 13 yılı aşkın süredir binlerce macOS cihazı gözetlediği ortaya çıktı. Zararlı yazılım, sızdığı bilgisayarlardaki dosyaları çalmak, şifreleri kırmak, mikrofon ve kamerayı gizlice çalıştırmak gibi özelliklere sahip.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/01/2018 Salı
Güncelleme: 01:30 - 16/01/2018 Salı
Yeni Şafak
Apple'ı 13 yıl boyunca uyutmuş.
Apple'ı 13 yıl boyunca uyutmuş.

Geliştirdiği Fruitfly zararlı yazılımıyla 13 yılı aşkın süredir binlerce macOS cihaza sızan ABD’li hacker Phillip R. Durachinsky bilgisayar dolandırıcılığı, telefon dinleme ile ilgili suçlamalar başta olmak üzere 16 suçtan adalet karşısında. 28 yaşındaki Durachinsky’nin, geliştirdiği yazılım ile binlerce kullanıcıyı 13 yıldan uzun süredir izlediği iddia ediliyor. Güvenlik uzmanları, muhtemelen basit kodlara dayandığı için Fruitfly’ın yıllarca algılanmadığını tahmin etse de, Durachinsky, bilgisayar dolandırıcılığı, kötüye kullanım, yasadışı dinleme ve kimlik hırsızlığı suçlamalarının yanı sıra çocuk pornografisi suçlamasıyla da karşı karşıya.

KORSAN KAMU-ÖZEL AYIRMADI

Durachinsky’nin 2003 yılından 20 Ocak 2017 tarihine kadar, ABD Enerji Bakanlığı’nın bir yan kuruluşu da dahil olmak üzere bireyler, şirketler, okullar, polis birimi ve hükümete ait binlerce bilgisayara sızdığı iddia ediliyor. Çoğunlukla macOS cihazlara nüfuz etmek için kullanılan kötü amaçlı yazılım Fruitfly, ilk olarak 2017 yılının başlarında tespit edildi. Geçmişte Windows ve daha sonra Android kullanıcılarına yönelik yapılan saldırı sıklığı, macOS kullanıcılarının dokunulmaz olduğuna dair yaygın bir yanlış algı oluşturmuştu.

macOS TEHDİTLERİ TIRMANIŞTA

Son yıllarda macOS cihazlarını hedef alan tehditlerde dikkate değer artış var. Popüler inancın aksine, macOS bilgisayarlar da risk altında ve macOS için tasarlanan kötü amaçlı yazılımlar Fruitfly örneğinde olduğu gibi kesinlikle yeni değil. Son gelişmeler fidye yazılımı, trojan ve diğer herhangi bir uzaktan erişimli trojan aracının Apple’ın macOS sistemine kolayca girebileceğini kanıtlar nitelikte. Bitdefender Antivirüs, şirketinin güvenlik uzmanlarına göre, 2018 boyunca kötü amaçlı yazılımlar macOS için kesinlikle daha fazla görülecek.

Dokunulmaz değil

Windows ve Android kullanıcılarına yönelik yapılan saldırı sıklığı, macOS kullanıcılarının dokunulmaz olduğuna dair yaygın bir yanlış algı oluşturmuş- tu. Ancak bunun doğru olmadığı ve macOS işletim sisteminin de saldırılara hedef olduğu ortaya çıktı.

  • Gizlice kamerayı çalıştırıyor
  • Fruitfly, dosyaları çalmak, şifreleri kırmak, mikrofonu ve kamerayı açmak gibi yeteneklere sahip. Fruitfly ile bilgisayarlara izinsiz girerek sadece hassas kullanıcı verilerini çalmakla kalmayan Durachinsky’nin, sohbet geçmişlerini, fotoğrafları ve videoları kullanarak insanlara şantaj yaptığı ve cihaz kameraları aracılığıyla insanları gözetlediği iddia ediliyor. Yine iddiaya göre, Fruitfly kurbanları, internette bazı içerikleri arattıklarında uygulama Durachinsky’i uyarıyor ve cihaz kamerası aracılığıyla şantaj yapacak malzemeler topluyordu. İlginçtir ki, Durachinsky, Fruitfly zararlı yazılımının ilk sürümünü programlarken sadece 14 yaşındaydı ve bu tam teşekküllü arka kapı trojanı, karışık ve eski bir kod kullanmasına rağmen uzun süre fark edilemedi.
#MacOS
#Kamera
#Gözetim
6 yıl önce