|

Meteorit haritası çıkarıldı

İngiliz Meteoritik Topluluğu ve Doğal Tarih Müzesi, 1360 yılından bu yana İngiltere'de yaşanan meteroit olaylarını listeledi. Haritası çıkarılan meteroitlerin fazlalığı dikkat çekiyor.

Yeni Şafak
15:17 - 5/09/2016 Pazartesi
Güncelleme: 12:18 - 5/09/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Uzaydan Dünya yüzeyine düşen maddelerin genel adına gök taşı veya meteorit ismi veriliyor. Dünya atmosferine her yıl binlerce gök taşının girdiği biliniyor. Fakat bunların çoğu buharlaşıp yok oluyor. Farklı ebatlarda ortalama 500 meteorit ise buharlaşmadan dünyaya düşüyor.



Saniyede 11-72 km arasında değişen hızlarla atmosfere giren bu cisimler, sürtünmeden dolayı meydana gelen ısı yüzünden genellikle toz parçaları halinde dünyaya düşüyor. Lakin bazı istisnalar da yok değil.



  • Örneğin 2013 yılında Rusya'ya bağlı Çelyabinsk Oblastı'nda yaşanan meteor olayı büyük zarara yol açtı. Saatte yaklaşık 60 bin km hızla hareket eden cisim Güney Ural bölgesini geçtikten sonra parlak bir ateş topuna dönüştü ve Çelyabinsk Oblastı semalarında yerden 15 ila 25 km yukarıda patladı. Patlamanın etkisiyle bin 500 kişi yaralanırken, 4 bini aşkın bina da zarar gördü.

İşte İngiliz Meteoritik Topluluğu ve Doğal Tarih Müzesi, İngiltere'de meydana gelen önemli meteorit olaylarının

. 1360 ila 2005 yılları arasında gerçekleşen olayların çıkarıldığı haritada, söz konusu meteoritlere ilişkin bilgiler de veriliyor. Hangi meteroitin hangi bölgeye düştüğü, ne kadar büyüklüğe sahip olduğu ve daha birçok bilgiye harita üzerinde verilen linkten erişilebiliyor.



Söz konusu haritaya

erişebilirsiniz.












#Meteorit
#Gök taşı
#Harita
8 yıl önce