|

Nokia eski gücüne kavuşacağı patentlerini geri aldı

Microsoft’tan sonra HMD Global’e devredilen ve bir zamanların telefon devi olan Nokia, Microsoft’ta bulunan birçok patentine yeniden kavuştu. Pazara hızlı bir giriş yaparak meraklılarının ilgisini HMD Global ile yeniden üzerine toplamayı başaran ünlü telefon markası, Microsoft’tan aldığı patentler eski şaşalı dönemlerine yeniden kavuşmayı hedefliyor.

Yeni Şafak ve
14:35 - 29/07/2017 Cumartesi
Güncelleme: 14:35 - 29/07/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Bir zamanların efsane telefon markası olan Nokia, HMD Global'e devredildikten sonra patentlerini yeniden geri almaya başladı.
Bir zamanların efsane telefon markası olan Nokia, HMD Global'e devredildikten sonra patentlerini yeniden geri almaya başladı.

Geçmiş dönemlerin telefon lideri olan Nokia, akıllı telefon piyasasında uzun yıllar elinde bulundurduğu tahtını devretmek zorunda kaldı. Uzun yıllar da Samsung ve Apple gibi teknoloji devlerinin karşısında rekabet gücünü elinde tutamayan teknoloji devi nerede ise telefon pazarından silinme noktasına kadar gelmişti.

Sonrasında Microsoft’a devredilen şirket yine pazarda aradığı atılımı yakalayamayınca, yeniden el değiştirmek zorunda kaldı. Şirket HMD Global’a devredildi fakat Nokia’ya ait tüm patent Microsoft’un elinde kaldı.

Nokia’ya ait 500 patenti elinde bulunduran Microsoft, birçok patenti HMD Global’e devretti. Telefon pazarına tasarım ve güçlü donanım ekipmanları ile yeniden atılım yapan firma, yeni modelleri ile meraklılarının beğenisini ve güvenini yeniden toplamaya başladı.

Bu sefer piyasaya hızlı bir giriş yaparak ciddi bir etki yaratan HMD Global, yeni Nokia modellerinde devredilen patentleri bir bir kullanmaya başladı. Fakat henüz daha Microsoft elindeki tüm patent haklarını devretmedi ve ne zaman devredeceğine dair henüz bir bilgide ifade edilmiş değil.


Yeni modelleri ile piyasada kendine yeniden yer açmayı başaran firmanın söz konusu patentlerine kavuştuğunda daha büyük iyileştirmeler ile kullanıcılarının karşısına çıkacağı düşünülüyor. Firma daha şimdiden kameradaki başarısını anahtarı olan ZEISS ile anlaşma imzalamış durumda. Lakin Lumia Camera uygulamasının patenti HMD Global’e geçerken Nokia’ya adeta bir devir atlatan PureView, ClearBlack ve PureMotion gibi ticari markalar ise halen Microsoft Mobile’a ait. Toplamda Nokia’ya ait 200 patenti elinde bulunduran Microsoft piyasaya yeniden tutunma imkanı buluna HMD Global’e geri kalan patentleri de devredecek mi bilinmiyor.

Eğer söz konusu patentlerde yakın zamanda teknoloji devinin elinde geçmeyi başarırsa bir zamanların kralı Nokia, yeniden piyasadaki yükselişini göstermesi muhtemel görünüyor.

#Nokia
#Microsoft
#patent
#HMD Global
7 yıl önce
default-profile-img