|

Sanal gerçeklik akıllı telefonlarda!

Akıllı telefonlar geçiş aşaması tabii ki. Muhtemelen yakın bir gelecekte doğrudan hayatımızın merkezine konuk edeceğiz kendilerini. Giderek hologramlaşıyoruz vesselam!

Yeni Şafak ve
16:45 - 14/09/2015 Pazartesi
Güncelleme: 13:45 - 14/09/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Son aylarda birbiri ardına hayata geçirdiği -pek çoğu doğrudan Google'ı hedef alan- yenilikleri ile karşımıza çıkan Facebook, son hamlesiyle birlikte şimdi de milyarı aşkın kullanıcısını sanal gerçeklikle tanıştırmaya hazırlanıyor.



'nin konuya yakın kaynaklara dayandırdığı -ve tabii Facebook'un 'yorum yok' dediği- haberine göre, sosyal ağ devi, küresel olarak tabir ettiğimiz 360 derecelik videoların doğrudan kendisi üzerinde oynatılması sağlayacak münferit bir video uygulaması hazırlıyor.



Sistemin işleyişi şu şekilde olacak: Çok sayıda farklı kameradan çekilmiş videolar işlenip, derlenerek Facebook'un veri tabanındaki yerini alacak ve biz de telefonumuzu yahut tabletimizi (yani kısacası mobil cihazımızı) artık açısına göre çevire çevire videoyu seyredebileceğiz. Bu da bize yukarıda da belirttiğimiz gibi tam çevresel bir izleme deneyimi sunacak. Destekleyen videoların doğrudan haber akışında yerlerini alacaklarını da not olarak düşelim. Yani klasik Facebook dolaşımımız içerisinden erişebileceğiz.



----------------


----------------


Henüz geliştirilme aşamasında olduğu belirtilen uygulamanın final sürümü yayımlandığı vakit platformdan bağımsız biçimde faydalanabilecek oluşumuz ise işin en güzel tarafı. Yani iOS, Android vs. fark etmeyecek.




(Sol üst köşedeki kontrolör ile görüntüyü dört yönde yönetebilirsiniz.)


Açıkçası Facebook'un geçtiğimiz sene gerçekleştirdiği 2 milyar dolarlık Oculus VR (ki kendileri sanal gerçeklik pazarının öncüsü) satın alımının ertesinde zaten bu yönde bir girişime hazırlandığı gün gibi aşikardı. Haliyle 'yorum yok' demelerinin pratikte bir karşılığı yok. Ki zaten Zuckenberg'in de 'sanal gerçekliği' mobil cihazlardan bir sonraki devrim olarak gördüğünü ve üzerine düştüğünü biliyoruz.



Bu vesileyle, Oculus'un sanal gerçeklik çevreseli Rift'in son kullanıcıya yönelik bir versiyonu üzerinde çalıştığını da hatırlatalım. Asıl şov da muhtemelen önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde raflardaki yerini alacak bu gözlük/kulaklık kombosu ile birlikte başlayacak zaten. Ne de olsa canlı konserlerden, spor maçlarına, (tabii ki) bilgisayar oyunlarına ve dahi doktor randevularımıza kadar alabildiğine geniş bir kullanım alanı vaat ediyorlar.






Velhasıl

hologram toplumsallığa

doğru tam gaz ilerliyoruz ve Zuckenberg'in de dediği gibi sanal gerçeklik kuvvetle muhtemel bizi dijital çağın bir sonraki aşamasına geçirecek en büyük yenilik olacak...


#bilim
#hologram
#sanal gerçeklik
#facebook
#sosyal ağ
#sosyal medya
9 yıl önce