|

Sensör ve pil Türkiye'yi rekabete katar

Sanayi 4.0’ın omurgasını oluşturacak 5G’de Türkiye’yi rekabete katacak öneri, Ericsson’un Türkiye ülke müdürü Ziya Erdem’den geldi. Erdem, ülkemiz için 5G’de en önemli fırsatın, sensör ve pil teknolojilerinde yattığını belirtti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/03/2017 Perşembe
Güncelleme: 05:57 - 2/03/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Sensör ve pil Türkiye'yi rekabete katar
Sensör ve pil Türkiye'yi rekabete katar

Dünyanın önde gelen teknoloji şirketleri 2020 yılında hayatımıza girmesi beklenen ve Sanayi 4.0 devriminin omurgasını oluşturacak 5G altyapısı için uygulama çözümlerini Barcelona'daki Mobil Dünya Kongresinde (MWC17) tanıtmaya başladı. Türkiye şimdiden kızışan rekabette adından söz ettirecek yüksek katma değerli teknolojik çözümler için bir yandan Ar-Ge yatırımlarını artırırken diğer yandan da rekabette doğru konumlanmanın yollarını arıyor.



UYGULAMA ÜRETMEK DAHA DA AVANTAJLI


Şu an dünyadaki 5G teknolojilerinin yüzde 60'ını geliştiren Ericsson'un Türkiye ülke müdürü Ziya Erdem, ülkemiz için 5G'de en önemli fırsatın, sensör ve pil teknolojileri gibi akıllı şehircilik ve çevre birimlerinde olduğunu belirtti. MWC17'deki Ericsson standında sorularımızı yanıtlayan Ziya Erdem, Türkiye'nin kendi 5G altyapısını geliştirme odağının takdire şayan olduğunu bunun yanında küresel rekabete dahil olunması için ise esas motivasyonun 5G ile uygulamaları üretmek üzerine olması gerektiğini belirtti. Erdem, şöyle devam etti: “Zaten 5G altyapılarının üretimi dünyanın önde gelen markaları tarafından paylaşılmış durumda. Asıl gereken bu platformlarda çalışacak yüksek katma değerli çözümler üretmek. Böylece fikri mülkiyet hakkının kar edilecek bir seviyeye çekilmesi sağlanır.” ABD'de bir çok start-up'ın şimdiden 5G platformunda sunulacak çözümlere odaklandıklarına dikkat çeken Erdem, “Odaklandıkları şeyler otonom sürüş, uzaktan ameliyat teknolojisi gibi rekabete açık alanlar. 'Nesnelerin internetinden neler çıkarırız' diyorlar; fonlamasını da bulup devasa şirketler oluyorlar. Artık Türkiye'de bir Ericsson yaratamazsınız; bu pazar şekillendi. Ama çevre birimlerinde çözümler oluşturulabilir” dedi.



TEKNOKENTLERDE START-UP'LAR ŞART


Türkiye için 5G yolunda en önemli operasyonun üniversite-sanayi ve tecrübeli şirket işbirliklerinden geçtiğine değinen Erdem, “Bunun için üniversitelerin içindeki tüm teknokentlerin start-upları olması gerekiyor” diye konuştu . Erdem, İSBAK ile de İstanbul'da akıllı şehir için işbirliği anlaşmasına vardıklarını da dile getirdi.






#Sanayi 4.0
#5G
#Ericsson
7 yıl önce