|

Silinen dosyaları kurtarabileceğiniz 5 program

Günümüzde neredeyse tüm işlemler bilgisayarlar aracılığıyla yapılıyor. Önemli dosyalarımızı, fotoğraflarımızı ve birçok belgemizi sanal ortamda muhafaza ediyoruz. Ancak bazen bilgisayarımızdaki dosyaları yanlışlıkla siliyoruz ve geri dönüşüm kutusundan geri alabiliyoruz. Ancak tamamen silinen dosyaları kurtarmak biraz zahmetli olabiliyor. Bu tür silinen dosyaları veya fotoğrafları geri getirmek için kullanabileceğiniz programları sizin için sıraladık.

Yeni Şafak
13:47 - 13/11/2018 Salı
Güncelleme: 14:07 - 13/11/2018 Salı
Yeni Şafak
Silinen dosyaları geri getirmenin hiç bir zaman garantisi yoktur.
Silinen dosyaları geri getirmenin hiç bir zaman garantisi yoktur.

Bilgisayarınızda bazen yer açmak için veya yanlışlıkla sildiğiniz dosyaları ve fotoğrafları geri getirmek hem garantisi olmayan hem de biraz pahalı bir işlemdir. Bu nedenle verilerinizi düzenli olarak yedeklemeniz faydalı olacaktır. Verilerini düzenli olarak yedekleyen kişilerin bile bazı teknik aksaklıklar nedeniyle ani veri kayıpları yaşaması muhtemel.

Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız ilk olarak bu sürücüyü kullanmayı bırakın. Veri kurtarma uzmanlarına büyük meblağlar ödemeden silinen dosyaları geri getirmek veya kurtarmak için etkilenen depolama alanını hiç kullanmayın. Bu büyük önem arz ediyor.

Biraz şans ve uğraşla silinen verilerinizi kurtarmanıza yardımcı olacak 5 programı listeledik. Bu programlar ile silinen dosyalarınızı geri getirebilirsiniz.

DMDE Free Edition

Farklı sürücü türlerinden veri kurtarabilen ve bilgisayarda silinen dosyaları geri getirme konusunda uzman diyebiliriz. DMDE Free Edition ile sürücüyü seçtikten sonra Windows Gezgini'ne benzer bir ara yüzde kurtarabileceğiniz dosyalar arasında dolaşabilirsiniz. Ücretsiz sürümde bazı kısıtlamalar olsa da, kurtarabileceğiniz veri miktarı kısıtlanmıyor.

Partition Recovery

Tüm diski veya ayrılmış olan büyük bölümü kaybetmek en korkutucu senaryolardan birisidir. Eğer böyle bir durumla karşılaştıysanız MiniTool Partition Recovery Free programıyla diskinizi tarayıp, kayıp bölümleri geri getirebilirsiniz. Program yanıt vermiyor gibi görünse bile endişe etmeyin, işlemin sonunda size bulduğu tüm bölümleri gösterecek ve onları kurtarma seçeneği sunacak.

Recuva

Bu program silinen dosyaları kurtarmayla ilgili ilk akla gelen isimler arasında yer alıyor. Tecrübeli kullanıcıların hemen geçebileceği bir yükleme arayüzüyle açılıyor. Aramayı belirli bir konum veya tüm sürücüleri içerecek biçimde kullanabiliyorsunuz. Tarama işlemi tamamlandığı zaman kurtarabileceğiniz dosyalar ve durumları puanlanmış bir şekilde listeleniyor.

PhotoRec

İsmi fotoğrafçılıkla ilgili gibi görünse de PhotoRec aslında bir dosya kurtarma programı. 200 farklı dosya türünü kurtarma yeteneğine sahip olan program, sabit disk, USB bellek ve CD/DVD’lerden veri kurtarabiliyor. Ayrıca disk bölümlerini kurtarmak için de kullanılabiliyor.

PhotoRec’in en büyük dezavantajı, komut satırı üzerinden çalışması ve fareyle kontrol edilmemesi. Ancak bu program menüler yardımıyla size her adımda destek oluyor ve diski salt okunur olarak bağladığı için kurtarabileceğiniz verileri yanlışlıkla silme riski de bulunmuyor.

Paragon RescueKit 14

Diğer 4 kurtarma programları Windows’u açabildiğinizi varsayıyordu. Peki bilgisayar açılmıyorsa ne olacak? Bu gibi durumlar için geliştirilen Paragon Rescue Kit 14 Free Edition bir flaş bellekle kullanılabiliyor. Ancak bu program Windows çalışırken bilgisayarda yüklü olmalı.

Oluşturduğunuz ön-yükleme medyası ile PC'nizi açtığınızda kayıp bölümleri kurtarabilecek, ön-yükleme sorunlarını onarabilecek ve dosyalarınızı farklı bir sürücüye kopyalayabileceksiniz.

Bu programların tamamından faydalanabilirsiniz ancak tekrar hatırlatmakta fayda var sürekli olarak yedekleme yapmak sizin faydanıza olacaktır. Ayrıca bulut depolarla senkronize olarak çalışırsanız internetiniz bağlı olduğu sürece veri kaybınız neredeyse sıfıra inecektir.



#veri kaybı
#internet
#bilgisayar
#silinen fotoğraf
5 yıl önce