|

Sosyal medyada yalan habere son verecek yazılım

Sosyal medyadan yalan haberlerin yayılmasına birçok kez şahit olduk. Araştırmacılar, bu durumu sona erdirecek bir yazılım geliştirdi. Melbourne Üniversitesi’nden Prof. Marie Truelove’a göre bu yazılım özellikle basın kuruluşları için önemli bir kaynak olacak.

Yeni Şafak
16:11 - 16/12/2017 السبت
Güncelleme: 16:25 - 16/12/2017 السبت
Yeni Şafak
Sosyal medyadaki bilgileri daha güvenilir hale getirecek olan yazılım hakkında çalışmalar sürüyor.
Sosyal medyadaki bilgileri daha güvenilir hale getirecek olan yazılım hakkında çalışmalar sürüyor.

İnternet aleminde çok hızlı bir şekilde yayılan asparagas haberlere neredeyse herkes bir kere rastlamıştır. Melbourne Üniversitesi Mühendislik Okulu araştırmacıları bu kötü tecrübeyi sona erdirecek bir yazılım üzerinde çalıştıklarını duyurdu.

  • Melbourne Üniversitesi’nden Profesör Marie Truelove, “Burada en bariz başlangıç noktası,tweeti atan kişinin konum bilgisine bakarak o kişinin olayın gerçekleştiği yerde olup olmadığını belirlemek. Ancak kullanıcıların bir çoğu bu bilgiyi paylaşmamayı tercih ediyor. Daha fazla kanıt bulmak için tweetin içeriğini, yazılanları ve fotoğrafları inceliyoruz” diyor.

Örneğin bir yangınla ilgili bir tweette gökyüzündeki dumanlardan bahsedilmesi, fotoğraflarda bir evin üzerinden duman yükselmesi ve konum bilgisinin yangın ihbarına yakın bir yerde olması gibi veriler bir araya gelince o tweetin güvenilir olduğu söylenebilir.


Profesör Truelove yine de güvenilir tweetleri belirleme konusunda bazı engeller olduğunu söylüyor; “Bir olay televizyonda yayınlandığı sırada çekilmiş ekran görüntüleri veya aslında gerçekleşmemiş bir olay hakkındaki tweetler gibi çelişkili deliller, o kullanıcının olay yerinde olup olmadığının belirlenmesi için analiz ediliyor. Geliştirdiğimiz yazılım makine öğrenimini kullanarak otomatik bir şekilde farklı kaynaklardan tweetleri inceliyor. Ayrıca olay hakkında tweet atan kullanıcının olay öncesinde ve sonrasında attığı tweetleri de inceliyor. Retweetler üzerinden sonuçlar çıkarılıyor ve hala tek bir kullanıcının olay yerinde olduğuna dair birden fazla kanıt varsa buna göre inanılırlık ölçeklendiriliyor.”

Sosyal medyadaki bilgileri daha güvenilir hale getirecek olan yazılım hakkında çalışmalar sürüyor. Profesör Truelove’a göre bu yazılım dünya genelindeki gazeteciler için önemli bir kaynak olacak. Profesör, “ Eğer haber ajanslarının bu gibi olay yerinde olduğunu iddia eden kişilerin tweetleri analiz edebilen bir yazılımı olursa, okuduğumuz haberlere biraz daha fazla güvenebiliriz” açıklamasını yaptı.

Çalışmanın tamamına aşağıdaki link üzerinden ulaşabilirsiniz.


#Twitter
#Haber
#sosyal medya
٪d سنوات قبل