|

Soy ağacını 1300’lere kadar uzatmayı başardı

Kayserili bir iş adamı e-devlet üzerinden 1800’lü yıllara kadar gösteren soy ağacı listesini 1300’lere kadar uzatmayı başardı. Yaptığı bazı işlemler ile 1300’lü yıllara kolayca ulaşmayı başaran araştırmacı, o yıllara kadar soy ağacı listesini de nasıl uzatılabileceğini de anlattı.

Yeni Şafak
16:25 - 19/02/2018 Pazartesi
Güncelleme: 16:32 - 19/02/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Soy ağacını uzun yıllardır araştıran Kayserili araştırmacı 1300'lü yıllara kadar araştırmanın yolunu herkese anlattı.
Soy ağacını uzun yıllardır araştıran Kayserili araştırmacı 1300'lü yıllara kadar araştırmanın yolunu herkese anlattı.

Soy ağacı çılgınlığı kaldığı yerden devam ediyor. Yaklaşık iki hafta önce hizmet vermeye başlayan Alt-Üst Soy Bilgisi hizmeti, bildiğiniz gibi 1800’lü yıllara kadar aile büyüklerinizi listeleyebiliyor. Lakin Kayserili bir araştırmacı olan Hayri Şişlioğlu soy ağacını 1300’lü yıllara kadar uzatmayı başardı ve bunu herkesin uzatabileceğini 1300’lü yıllara kadar inebileceğini açıkladı.


Kendi soy ağacını yaklaşık 10 yıldır araştıran Şişlioğlu, soy ağacı listesini 1300’lere kadar nasıl uzatılabileceğini merak edenlere şu şekilde açıklıyor:

  • “Türkiye'de ilk resmî nüfus sayımı 1904 yılında yapılmaya başladı. E-devlet’te bu tarih itibariyle hayatta olan büyüğünüz ne zaman dünyaya gelmişse o yıllara kadar gidebiliyorsunuz. Örneğin dedeniz 1904 yılında 80 yaşındaysa, e- devletteki nüfus kayıtlarında 1840'lı yıllara kadar ulaşabileceksiniz. Ancak insanlar istiyorlar ki bu yıllardan daha önceye de gidebilelim. Daha önceye gidebilirler, bunun için de tapu kayıtlarına girmeleri gerekiyor. Çünkü Osmanlı tapu kayıtları ortalama 1850'lerden itibaren tutulmuştur. Dolayısıyla bu vesileyle iki kuşak daha önceki büyüklerini ortaya koyma imkanları doğuyor. Bunun için de tapu kurumlarına müracaat edecekler.
  • 1985 yılından itibaren Özal döneminde insanların devlet arşivlerinden araştırma yapmasına izin verilmiş; bu çerçevede dilekçe ile müracaat edildiğinde tapu kurumları da kendilerine yardımcı olabilecektir. Ondan daha gerisine gitmek isterlerse de, hemen hemen her şehrin eski mahkeme kayıtları yani şer'iyye sicilleri tutulmuş, bunları araştırmaları gerekiyor. Örneğin, Kayserininki yakın tarihe kadar Ankara Milli Kütüphane'de idi, daha sonra Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğüne geçti. Ben araştırmalarımı Milli Kütüphane'de yaptım. Eğer bir ipucu yakalanırsa çok daha geriye gitmek de mümkün olabilmektedir. Ancak bu yolda sabırlı olmaları gerektiğini bilmelidirler.”
#e-devlet
#Soy ağacı
#tapu
6 yıl önce