|

Süper bakteri sorununa çözüm aranıyor

2014 yılında yayınlanan bir rapora göre 2050’ye kadar 300 milyon insanın süper bakteri sebebiyle hayatını kaybedeceği tahmin ediliyor. Bilim adamları ise süper bakteri için son zamanlarda önemli çalışmalar yapıyor.

Yeni Şafak
15:45 - 25/01/2017 Çarşamba
Güncelleme: 15:47 - 25/01/2017 Çarşamba
Yeni Şafak

Bir grup bilimci 'süper bakteri' olarak bilinen antibiyotik direnci yüksek olan bakteri türüne karşı bir molekül geliştirdi. Amerikalı bir kadının süper bakteri nedeniyle hayatını kaybettiği haberi sonrası, söz konusu bakteriye sahip insan sayısının beklenenden hızlı şekilde çoğalması bilim adamlarını endişelendirmişti. Bu konuda yapılan araştırmalar eğer bir çözüm bulunamazsa 2050 yılına kadar 300 milyondan fazla insanın süper bakteri sebebiyle hayatını kaybedeceğini söylüyor. Birleşmiş Milletler'de söz konusu gelişmeler sonrası süper bakterilerin önemli bir tehlike olduğunu duyurmuştu.



Bilim adamları çözüm arıyor


Geçmişte zatürre, E. koli ve belsoğukluğu gibi hastalıklarda da antibiyotik direnci değişiminin yaşandığı bir evrim söz konusuydu. Bu tecrübeler eğer çözüm bulunamazsa süper bakteriye karşı insanın kendini korumasını imkânsız hale getiriyordu. Oregon Devlet Üniversitesinde yürütülen araştırmanın başındaki isimlerden Bruce Geller 'başlıca antibiyotiklerin koruyucu özelliğini kaybettiğini ve yeni bir ilacın geliştirilmesi gerektiğini' açıkladı. Bu bilim adamları yeni bir ilaç üretemediği için çareyi bilinen ilaçları modifiye etmekte buldu. Ekip bu molekülle NDM-1'e saldırıldığını ve sonunda birçok bakterideki antibiyotik direncini kaldırıldığını; böylece 'işe yaramaz' olan antibiyotiklerin değerlendirilebileceğini ifade etti. Bu çalışma kapsamında sadece farelerde denenen yeni molekülün 3 yıl içerisinde insanlarda da denenmesi bekleniyor.



Üzerinde yapılan çalışmaların devam ettiği araştırma aylık 'Antimikrobiyal Kemoterapi' dergisinde yayınlandı.












#Süper Bakteri
7 yıl önce