|

Tabloda saklı 50 bin dolarlık Bitcoin bulundu

Bitcoin cüzdan bilgilerini yaptığı tablonun içerisine şifreleyen Rob Myers, şifreyi çözene tam 50 bin dolar değerinde Bitcoin hediye etti.

Yeni Şafak
14:04 - 13/02/2018 Salı
Güncelleme: 14:14 - 13/02/2018 Salı
Yeni Şafak
Tabloya şifrelerin gizlenmesinde zakaya dayalı bulmaca türünden faydlanılmış.
Tabloya şifrelerin gizlenmesinde zakaya dayalı bulmaca türünden faydlanılmış.

Dünya genelinde önemli ölçüde tanınan kripto paralara artık garip şekillerde ulaşabilmek mümkün. Bunu daha da farklı hale getiren Rob Myers, 50 bin dolar değerinde Bitcoini garip bir yöntemle 30 yaşındaki bir programcıya hediye etmiş oldu.

Myers, 2015 yılında yaptığı bir tabloya içerisinde 50 bin dolar değerinde Bitcoin olan cüzdan bilgilerini şifreledi ve şifreyi çözene bu parayı alabilmesi için fırsat verdi. Tablodaki şifreleri 3 yıl sonra anca çözülebildi.

İsmini vermek istemeyen programcı şifreyi çözdüğünü ismini vermek istemediğini açıkladı. Buna da gerekçe olarak bulunduğu ülkenin Bitcoin cüzdan bulundurmak için güvenli olmamasından kaynaklı oluğunu dile getirdi.


Peki şifreyi nasıl çözdü?

Resimdeki bulmaca, ikili kod dizelerinden oluşan karmaşık bir problemden oluşuyordu. Bu karmaşık kodlar, tuvalin etrafındaki alev çizimlerinin içine yerleştirilmişti. Resimdeki her bir alev şekli ve rengi, içinde bulunan kod dizileriyle belirlenmişti. Tüm kodları birbiriyle uyumlu hale getiren programcı, bulduğu anahtar koduyla Bitcoin cüzdanına erişmeyi başardı.

Kriptografi uzmanı Peter Todd ise söz konusu bulmacanın işlem gücü haricinde ciddi bir zeka yeteneğine bağlı olduğunu ifade etti. Bu bulmacanın üç yılda anca çözülebilmesinin buna bağlayan Todd resimdeki kodların zekaya dayalı bir bulmaca türünün içerisine gizlenmiş olduğunu açıkladı.

#Bitcoin
#Şifre
#Tablo
6 yıl önce