|

Teknik servise gitmeden önce bilmeniz gereken 5 altın kural

Kimse bozulan bir elektronik ürününü yetkili bile olsa teknik servise vermek istemez. Tüketiciler mağdur olmamak adına aldıkları distribütör garantili ürünlerde dahi teknik servis anlamında sorun yaşayabiliyorlar. Peki binlerce lira verip satın aldığımız akıllı telefon, bilgisayar ve televizyon gibi elektronik ürünlerde sorun yaşadığımız zaman nelere dikkat etmeliyiz? Teknik servise gitmeden önce bilmemiz gerekenler neler? Kullanıcı hatası durumunda ne yapmak gerekiyor? Garanti süresi ne kadar? Garanti belgesi nasıl sorgulanır? Şikayet nereye ve nasıl yapılır? Elektronik ürününüzü teknik servise vermeden önce bilmeniz gereken 5 altın kuralı sizler için derledik.

Yeni Şafak
13:05 - 5/11/2018 Pazartesi
Güncelleme: 14:35 - 5/11/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Satış sonrası hizmetlerden yararlanmak için bilinçli bir tüketici olmak şart.
Satış sonrası hizmetlerden yararlanmak için bilinçli bir tüketici olmak şart.

Tüketicilerin bilinçli olmaması, teknik servis çalışanlarının tavrı ve markaların müşterilerini istemeden de mağdur etmesi gibi olumsuz durumlar ülkemizde sıkça yaşanan sorunlar.

Mağdur olmamak için distribütör garantili ürünleri satın alıyor olmamız bile bazen işe yaramıyor. Yaşanan anlaşmazlıklar sonucunda da olay yargıda bitiyor.

Bozulan bir elektronik ürünü teknik servise vermeden önce bilmeniz gereken bazı temel kurallar var. Eğer bu kurallara uyarsanız, bilinçli bir tüketici olup yaşanabilecek her türlü olumsuz durumlara karşı sağlam bir tüketici konumuna geçmiş olursunuz.

Teknik servise gitmeden önce bilmemiz gereken 5 altın kural

Satın aldığınız ürünün garanti bilgisi, tamir ve yedek parça bekleme süresi, gideceğiniz teknik servisin yetkili olup olmaması, cihazınızın tamir olmaması ya da kullanıcı hatası durumunda yapmanız gerekenler ve şikayet dilekçesi oluşturmak gibi temel bilgileri öğrendiğiniz takdirde yaşanabilecek olumsuz durumların önüne geçmiş olursunuz.

Garanti bilgisi

Elektronik bir ürün satın alırken distribütör garantili olmasına dikkat edin. İthalatçı garantili ürünlerin fiyatının biraz daha uygun olması bir tüketici olarak sizi etkilese de, yaşanabilecek bir arıza durumunda muhatap bulmada sorun yaşayabilirsiniz.

Distribütör garantili ürünlerin teknik servisinde de sorun yaşayabilirsiniz. Fakat, bu durumda tüketici haklarınızı sonuna kadar kullanabileceğinizi unutmayın.


Satın aldığınız ürünün fişini atmayın. Cihazınızı servise götürürken fiş muhakkak yanınızda olsun.

  • Ücretsiz onarım hakkı isteme
  • Tüketicinin, Kanunun 11 inci maddesinde yer alan seçimlik haklarından ücretsiz onarım hakkını seçmesi durumunda satıcı; işçilik masrafı, değiştirilen parça bedeli ya da başka herhangi bir ad altında hiçbir ücret talep etmeksizin malın onarımını yapmak veya yaptırmakla yükümlüdür.
  • Tüketicinin, ücretsiz onarım hakkını kullanması halinde malın;
  • a) Garanti süresi içinde tekrar arızalanması,
  • b) Tamiri için gereken azami sürenin aşılması,
  • c) Tamirinin mümkün olmadığının, yetkili servis istasyonu, satıcı, üretici veya ithalatçı tarafından bir raporla belirlenmesi, durumlarında; tüketici malın bedel iadesini, ayıp oranında bedel indirimini veya imkan varsa malın ayıpsız misli ile değiştirilmesini satıcıdan talep edebilir. Satıcı, tüketicinin talebini reddedemez. Bu talebin yerine getirilmemesi durumunda satıcı, üretici ve ithalatçı müteselsilen sorumludur.

Garanti belgesi sorgulama

Satın aldığınız ürünün garanti belgesini T.C. Ticaret Bakanlığı Bilgi Merkezi sisteminde sorgulayarak garantinin onay tarihi, süresi, geçerlilik durumu ve belge detaylarına ulaşabilirsiniz.

Tamir süresi

Yetkili servise verdiğiniz ürünün ne kadar süre içerisinde tamir edileceğini sorun. Cihazınızın 20 iş günü içerisinde tamir edilip tarafınıza iade edilmemesi durumunda kanuni haklarınızın doğduğunu bilin.

Yetkili servisi sorgulayın

Yetkili servisin montaj, bakım ve onarım hizmeti, yeterli teknik kadro, teçhizat bulunup bulunmadığını sizin iyi bir hizmet almanız için bilmeniz gereken konular. Bunun için e-Devlet üzerinden
yaparak, yetkili servisi sorgulaması yapabilirsiniz.

Kullanıcı hatası durumunda ne yapmamız gerekiyor?

Teknik servisten alacağınız
kullanıcı hatası
cevabı canınızı sıkabilir. Ama hemen ümitsizliğe kapılmayın. Tüketici Hakem Heyetine başvurarak, ürünün gerçekten kullanıcı hatası olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Fakat bunun için biraz zamana ihtiyacınız var.
e-Devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
#teknik servis
#garanti belgesi
#akıllı telefon
#televizyon
5 yıl önce