|

Teknofest’i çok sevdik!

Harmandalı oynayan milli helikopterlerden uçan adamlara, kamikaze İHA’lardan sanal hangara, envai çeşit robottan, F16’ya motoruyla kafa tutan sporculara kadar İstanbul’da TEKNOFEST muhteşem başladı.

Yasin Yılmaz ve
11:00 - 21/09/2018 Cuma
Güncelleme: 11:26 - 21/09/2018 Cuma
Yeni Şafak
TEKNOFEST ilk gününde on binlerce kişinin katılımıyla açılış yaptı.
TEKNOFEST ilk gününde on binlerce kişinin katılımıyla açılış yaptı.

Türkiye’nin ilk havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST İstanbul 3. Havalimanı’nda başladı. Festivale her yaştan insan, özellikle de gençler büyük ilgi gösterdi. TEKNOFEST’in yapıldığı 3. Havalimanı’na gelenler birçok teknoloji harikasıyla tanışma fırsatı buldu. Öğrenciler, her ürünü büyük bir heyecanla inceledi.



Dünya çapında ün yapan SoloTürk ekibinin havada jetlerle yaptığı dans sırasında büyük keyif yaşayan onbinlerce kişi, yerli imkanlarla üretilen milli taarruz helikopteri ATAK’ı, yakında 10.’su TSK’ya teslim edilecek silahlı insansız hava aracı (İHA) ANKA’yı, yerli genel maksat helikopteri T625’i, eğitim uçağı HÜRKUŞ’u, bu uçağın jet motorlusu HÜRJET’i, kamikaze İHA’ları, robotik teknolojileri, Göktürk-2 uydusunu, sanal hangarı, Milli Muharip Uçağını ve daha pek çok ürünü yerinde görme imkanı buldu.


HAVACILIK TUTKUSU YERLEŞİYOR

Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin organize ettiği dev festivale eşi Sümeyye Erdoğan’la birlikte katılan T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, etkinliği görmek için ön kayıt yaptıran kişi sayısının 80 binle rekor sayıda olduğunu açıkladı. Havalimanına heybesinde mini İHA projeleriyle gelmiş öğrencilerle yakından ilgilenen Bayraktar, “Burada ayağınızı yerden kesecek her türlü etkinlik var.


Allah’a şükür, tüm milletimizde ülkemizin milli teknoloji hamlesini geliştirecek tutkunun adım adım yerleştiğini görüyoruz” dedi. Türkiye’nin milli teknolojiyi üretme konusunda 2023 ve sonraki hedeflerine hızla ilerlediğine dikkati çeken Bayraktar, “Türkiye, uzayda ve havacılıkta hak ettiği yere gelecektir. Milli İHA ve SİHA’ların altında da bu tutku yatıyor. Çocukken bundan çok daha küçük bir etkinliğe gitmiştim. Hayatım boyunca unutmadım. İnşallah bu festival de gençlerimizde aynı etkiyi bırakır” diye konuştu.


Tek rakibi F16

TEKNOFEST, dünyanın en ilginç yarışlarından birine sahne oldu. Motosiklet sporunda dünya şampiyonlukları bulunan milli sporcu Kenan Sofuoğlu, ‘Kawasaki H2R’ model motoruyla F16’ya kafa tuttu. Sofuoğlu’na, F16 savaş jetiyle birlikte şu araçlar rakip oldu: ‘Red Bull Racing Formula 1 arabası’, ‘Tesla P100 DL’, ‘Lotus Evora 430 GT’, ‘Aston Martin The New Vantage’ ve ‘özel jet Challenger 605’. F16’yı kullanan SoloTürk pilotuyla başabaş gitmeyi deneyen Sofuoğlu, kısa süren yarışı tüm araçların önünde bitirdi. Yarışı 9.43 saniyede tamamlayan Sofuoğlu, Formula 1 aracına 0.04 saniye fark attı ve gerek yarış öncesi gerekse yarış sonrası yaptığı şovlarla izleyicilere büyük keyif yaşattı.


Robotik fetih

İstanbul’un yeni havaalanında düzenlenen Türkiye’nin en büyük teknoloji etkiliğini yerli ve yabancı 50’den fazla basın mensubu takip etti. Onbinlerce ziyaretçi, yaşananları cep telefonlarıyla yakınlarına aktardı.


Türkiye tarihinin en büyük ödüllü teknoloji yarışmalarından olan Dünya Drone Şampiyonası, Hackİstanbul, Hackathon, İHA-İKA, Su Altı, Robotik Fetih, Sürü İHA, Yapay Zeka, İnsanlık Yararına Teknoloji ve Robotaksi yarışmalarından oluşan Teknoloji Yarışmaları, etkinliğin ilk gününde başladı.


Bunların yanı sıra Savaşan İHA, TÜBİTAK İHA, Model Uydu ve Model Uçak yarışmaları gibi uçuşlu yarışmalar da gün boyu devam etti.


Havada harmandalı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TEKNOFEST’in ilk günü gençlerle yakından ilgilendi, milli projeleri inceledi. Savunma Teknolojileri Mühendislik (STM) firmasınca üretilen kamikaze mini İHA’ları (Kargu, Alpagu, Togan) yerinde gören Varank, yetkililerden bilgi aldı.


Milli taarruz helikopteri ATAK’ların TEKNOFEST’teki ‘harmandalı’ gösterisi, festivalin ilk gününde en coşkulu anı yaşatan etkinlik oldu. İki ATAK, hardandalı melodisi eşliğinde havada zeybek oynadı.


Gençlere ilham oldu

Ayakları yerden kesen festival öğrenciler için büyük bir ilham kaynağı oldu. Teknolojiye büyük önem verdiklerini vurgulayan gençler, ileriki yıllarda savunma sektöründe çalışmak istediklerini belirttiler. Bağcılar Yeşilbağ Adnan Ötügen Ortaokulu öğrencilerinden 12 yaşındaki Elif Konyalı, “Festival çok güzel, robotlara ve uçaklara büyük bir ilgim var. Burada olmaktan mutluyum. İleride ben de insanlığın yararına teknolojiler geliştirmek istiyorum” dedi.


Dersimiz sanal hangar

TEKNOFEST etkinlik alanını ziyaret eden Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ/TAI) standında ‘sanal hangar’a girdi. Çok boyutlu gözlüğü takan Selçuk, kendini, içinde insansız hava aracı ANKA, Milli Muharip Uçak, T625 helikopteri, Göktürk-2 uydusu, jet eğitim ve yakın destek uçağı Hürjet, yeni nesil temel eğitim uçağı Hürkuş ve Atak helikopterinin yer aldığı ‘sanal hangar’da buldu. TFX projesinde milli jetin son tasarımı da sanal hangarda yer buldu.

#TEKNOFEST
#Selçuk Bayraktar
6 yıl önce