|

Turing testi ilk kez geçildi

Yapay zekanın en büyük sınavlarından biri olarak kabul edilen ve Alan Turing tarafından geliştirilen testi ilk kez bir yapay zeka geçmeyi başardı.

.
00:00 - 9/06/2014 Pazartesi
Güncelleme: 14:58 - 9/06/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Turing testi ilk kez geçildi
Turing testi ilk kez geçildi

13 yaşındaki bir çocuğun kişiliğini taşıyan ve bilgisayar programcıları Rus Vladimir Veselov ve Ukraynalı Eugene Demchenko tarafından geliştirilen Eugene Goostman isimli yazılım, Turing testini geçen ilk yapay zeka oldu. Sanal ortamda bir kişinin gerçek mi ya da bilgisayar tarafından yönetilen bir yazılım mı sorusuna cevap arayan Turing testinde sorulan soruların cevaplarına göre jüriler oy veriyor ve toplamda yüzde 30 ve üzerinde oy alabilen yapay zeka Turing testini geçmiş sayılıyor.

Ancak bugüne dek yapılan hiçbir testte bu oran aşılamamış ve yeni yazılımlar türetilerek bu test geçilmeye çalışılmıştı. Ancak iki yazılımcının geliştirdiği Goostman isimli yazılım jüriden yüzde 33 oranında oy alarak Turing testini alt etmeyi başardı ve 13 yaşında bir çocuğun kişiliğini taşıyan yapay zeka zorlu testi aşabilen ilk yazılım oldu.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Veselov, inandırıcı bir karakter geliştirmek için çok uğraştıklarını dile getirirken, uzmanlar ise Turing testinin aşılmış olmasından dolayı kaygılarını dile getirdi. Uzmanlara göre Turing testini aşabilen yapay zeka geleceğin bilgisayar teknolojisiyle ilgili de önemli ipuçları veriyor ve özellikle siber suçlarla mücadelede yapay zekanın artık atlanamayacak derecede önemli bir husus olduğunun altını çiziyor.

10 yıl önce