|

Ulaşımda devrim: Hız kapsülleri ile 1300 km/s

İstanbul-Ankara arası yarım saatten az!

Yeni Şafak ve
16:47 - 26/01/2016 Salı
Güncelleme: 18:59 - 26/01/2016 Salı
Yeni Şafak
Hızyuvar

, yani orijinal ismiyle

Hyperloop

veyahut alengirli teknik ismiyle tanımlayacak olursak

üst düzey ray ötesi sistem

. Gözümüzde daha iyi canlandıracak şekilde ifade edecek olursak da saatte 1300 kilometrelik mesafe alabilen uçaktan hızlı ulaşım aracı!



Sistem, indirgenmiş basınç borularının içinde, hava kompresörleri ve asimetrik motorlar ile hareket eden bir kapsülden oluşuyor. Süper hızlı ulaşım sağlayacak bu kapsüller

saatte 1300 km

hıza kadar çıkabiliyor ve 570 km'lik bir yolu 35 dakikada gitmemizi sağlıyor. Gerekli enerjiyi ise doğrudan güneşten sağlıyor.



Evet,

hızyuvar

tam olarak böyle bir şey. İlk tanıtıldığı 2013 senesinde birçok kişi projeyi çok beğenmiş ancak yakın zamanda böyle bir ulaşım aracının imkansız olduğunu savunmuştu. Ama işte Mashable'ın aktardığı

göre, Hızyuvar Projesi gerçek olmaya giderek yaklaşıyor.





Şöyle ki

JumpStartFund

'a ait Hyperloop Ulaşım Teknolojileri (HTT) ilk etap için inşaat iznini aldıklarını duyurdu. Şirket çalışmalarına ilk olarak jeoteknik zemin araştırmalarıyla başlayacak. Destek sütunları inşa edilmeden önce toprak örnekleri alınacak ve zeminin sağlamlığı ölçülecek. Buradan gelecek olan verilere göre de sütunların ne kadar derine inşa edileceği kararlaştırılacak.



HTT yetkililerine göre şirket, araştırma ve geliştirme üzerine 2,5 sene çalıştıktan sonra çok önemli bir dönüm noktasına geldi. İnşaat sürecinin başlamasıyla dünyanın ilk hızyuvar sistemi de üretilmiş olacak.





ABD menşeli şirket aynı zamanda drone'lar ile hızyuvarın kurulacağı güzergahı görüntüleyecek. Bu görüntüleme ile sütunların hizaları ve hangi noktalara inşa edileceği saptanacak. İnşaat sürecinin bu yılın ikinci yarısı itibarı ile başlaması planlanıyor. Her şey yolunda giderse seneye de test sürüşleri başlayacak. 2018'de ise halka açılması öngörülüyor. Pilot güzergah 8 kilometre ile sınırlı olacak, ilk denemelerin başarılı olması halinde önümüzdeki yıllarda hat uzunlukları katlanacak.



Son olarak da projenin asıl fikir babasının sıradışı projeleriyle tanıdığımız Amerikanın dahi çocuğu Elon Musk olduğunu söyleyelim. Bununla birlikte elektrikli otomobil üreticisi Tesla Motors ve ilk özel uzay taşımacılığı şirketi olan Space Exploration Technologies firmalarının da sahibi olan Musk, aşırı yoğun takviminden ötürü doğrudan iştirak edemeyeceğini söylemiş fakat gerek maddi gerekse de fikri anlamda yardımcı olabileceğini açıklayarak çekilmişti.




#hyperloop
#jumpstartfund
#hyperloop ulaşım teknolojileri
#elon musk
#spacex
#tesla motors
#hızyuvar
8 yıl önce