|

'Unutulma Hakkı' artık tüm Google için geçerli

Google'dan hakkınızdaki bir bağlantıyı silmenizi mi talep ettiniz? Artık sorun değil.

Yeni Şafak ve
16:13 - 7/03/2016 Pazartesi
Güncelleme: 14:14 - 7/03/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Google ile AB arasında yaklaşık 2 seneden beri devam etmekte olan 'unutulma hakkı' konusunda sona gelindi.



  • Unutulma Hakkı:
  • Karşı taraftan talep gelmesi halinde arama sonuçlarından kişisel içerik ve bilgilerin kaldırılması.

Google, konuya ilişkin resmi açıklamasında bugün itibarı ile artık Unutulma Hakkı'nın Google.com'u da kapsayacak şekilde genişletildiğini duyurdu.



İlk olarak Mayıs 2014'te AB'den gelen direktif doğrultusunda Google bu uygulamayı yürürlüğe koymuş olsa da sadece ülke uzantılı ve yerel sitelerle sınırlı tutuyordu. Şimdi ise artık Google'ın ana siteleri de olmak üzere tüm alt adreslerinde geçerli.



Örneğin, AB'ye üye ülkelerden birisinde yaşayan x kişisi Google'dan hakkındaki bir listelemenin kaldırılması talep etti. Bundan sonra bu ülkedeki kullanıcılar Google üzerinden arama yaptıklarında x kişisine yönelik silinmesi talep edilen bağlantıya erişemeyecekler.



Bununla birlikte kısıtlamanın sadece söz konusu ülke için geçerli olacağının da altını çizelim. Bir de kaldırılma talebinin yerine getirilebilmesi için birtakım unsurları içermesi gerekiyor. Örneğin silinmesini istediğimiz bağlantının eksik, yanıltıcı, alakasız, zamanı geçmiş olduğunu veya kamuoyunu ilgilendirmediğini belirtmemiz gerek. Yani durup dururken kaldır dersek kaldırmıyor Google.



Velhasıl biz AB üyesi olmadığımız için bizi şu aşamada direkt ilgilendiren bir konu da değil hani. Yine de dilerseniz detaylara

erişebilirsiniz.




#google
#avrupa birliği
#AB
8 yıl önce