|

Uzayda astronot ölürse ne olacak

NASA uzaya çıkan astronotlarının güvenliğini korumak için her türlü önlemi alıyor. Lakin ne kadar tedbir alınırsa alınsın yaşanan bazı aksiliklerin önüne geçilemiyor. Peki bir astronot uzayda ölürse ne oluyor? Nasıl bir işlem uygulanıyor? İşte detayları...

Yeni Şafak
14:22 - 20/06/2018 среда
Güncelleme: 14:23 - 20/06/2018 среда
Diğer
Uzayda ölen astronotlar için henüz bir protokol bulunmuyor.
Uzayda ölen astronotlar için henüz bir protokol bulunmuyor.

Uzay yolculukları yaklaşık 50 yıldır hayatımızda ve artık hiç de çıkmayacak. Sadece insansız uzay yolculukları değil, insanlı uzay yolculuklarının başlaması da bilim insanlarının gündeminde.

İnsanlı uzay yolculuklarının yapılacak olması büyük bir soruyu da akıllara getiriyor: Uzay yolculuğu sırasında biri ölürse ne yapılacak?

Büyük ihtimalle önümüzdeki senelerde yapılacak insanlı uzay yolculuklarının hedefinde Mars olacak ve bu seyahatler aylarca sürecek. Böylesine uzun olan yolculuk süreçlerinde de yolcu veya mürettebattan birinin ölmesi kaçınılmaz.


An itibariyle gezegenimizin dışında 6 insan bulunuyor. Bu bilgiye bu siteden ulaşabilirsiniz. Bu 6 astronot, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda genelde 6 ay süren görevlerini gerçekleştiriyorlar. Bu görevler için aylarca süren sağlık taramalarına ve medikal çalışmalara giriyorlar. Bugüne kadar Uluslarası Uzay İstasyonu'nda hayatını kaybeden biri olmadı, ki NASA da uzayda kimsenin ölmemesi için çok ciddi önlemler alıyor.

Fakat ölüm her zaman göre göre gelmiyor, bazen beklenmedik ölümler de yaşanıyor. Uzayda da böyle bir durum meydana gelirse, ölen insanlara ne yapılacağına yönelik bir protokol hala bulunmuyor. Yine de resmi bir protokol olmasa da, bazı fikirler mevcut.


Örneğin astronot Chris Hadfield kitabı "An Astronaut's Guide to Life on Earth"te bu konuyla ilgili bir çalışmadan bahsediyor. "Ölüm Simülasyonu" adlı bu çalışma, içlerinden biri ölürse astronotlara ne yapmaları gerektiğiyle ilgili yardım etmek üzere tasarlanmış. Astronotlar önce yuvarlak bir masa etrafına toplanıyor, olası senaryolar tartışılıyor. Bu senaryolara kitaptan örnek vermek gerekirse:

  • "Öldüğünü ailesine nasıl söyleyeceğiz? Cansız bedenini ne yapacağız? İstasyonda bedeninin sığacağı bir çanta yok, astronot kıyafetinin içine koyup bir dolaba kilitlesek? Peki cesedinin kokusu ne olacak? Dünya'ya geri göndersek ve atmosferden girerken yanmasını sağlasak? Uzay yürüyüşü yaptığımızda uzayda süzülüp gitmesi için öylece boşluğa bıraksak?"

En kolay duran çözüm cansız bedeni uzay boşluğunda sürüklenmesi için öylece bırakmak. Star Trek'ten fırlamış gibi duran bu çözümün önünde bir engel var: Birleşmiş Milletler. BM'nin uluslararası kurallarına göre uzay boşluğuna veya gök cisimlerine herhangi bir çöp bırakmak yasak. Cansız bedenler de bu kategoriye giriyor. Çünkü bu süzülen cesetlerin uzay araçlarıyla çarpışma olasılığı var. Daha da ciddi bir sıkıntıysa bu cesetlerin diğer gezegenlere ulaşarak oralardaki olası canlı oluşumlarını kontamine etmesi. Bu nedenle bu çözümün uygulanması uygun görülmüyor.

Cesedi uzay aracında bekletmek de kolay bir çözüm; ancak o kadar da mantıklı değil. Nitekim cansız beden diğer astronotları hem sağlık açısından, hem de psikolojik açıdan hayli sıkıntılı durumlara sokabilir.


Webtekno’nun haberine göre şimdilik en tutarlı ve ilginç duran önerilerden biri Promessa ve NASA iş birliğiyle ortaya konmuş durumda. Body Back adlı bir süreçle ölen kişinin cesedi vakumlu haldeki bir uyku tulumuna konuyor ve uzay boşluğuna bırakılıyor. Burada bir süre tutulan ceset, araca geri çekiliyor ve toz parçalarına dönüşene kadar yoğun şekilde titreştiriliyor. Bu süreç sonunda tulumda bir nevi insan tozları oluşmuş oluyor.

En mantıklı yöntem bu gibi dursa da, henüz resmi bir protokol yok; belki bu yöntemlerden biri uygulanacak, belki de farklı çözümler geliştirilecek... Bekleyip göreceğiz.

#Astronot
#Ölüm
#Uzay
6 лет назад