|

Uzayda canlı yaşamını tespit edecek teknoloji geliştirildi

Bilim insanları uzayda canlı yaşamına uygun gezegen bulabilmek için yepyeni bir teknoloji geliştirdi. Geliştirilen bu teknoloji sayesinde gezegenin yaşı, kütlesi ve hatta sıcaklığı dahi tespit edilebilecek.

Yeni Şafak
12:30 - 15/11/2016 Salı
Güncelleme: 10:59 - 15/11/2016 Salı
Yeni Şafak
Gezegenin yansıttı ışığı algılayarak çalışan sistem, Jüpiter'den büyük gezegenleri algılayabiliyor.
Gezegenin yansıttı ışığı algılayarak çalışan sistem, Jüpiter'den büyük gezegenleri algılayabiliyor.

Princeton Üniversitesi'nin öncülük yaptığı bir ekip, canlıların yaşayabileceği bir gezegen bulamak için yeni bir sistem geliştirdi. Bilim insanlarının bu zaman kadar kullandığı teknoloji, bilgi edinmek adına yetersiz ve çok yavaş kalıyordu. Çünkü eski teknoloji, gezegen yıldızın önünden geçerken yıldızın yaydığı ışığı ne kadar azalttığına bakıyor. Bu durum haliyle çok uzun süren yavaş bir sistem olarak görülüyor.



Şimdi ise bilim insaları CHARIS adında geliştirilen teknoloji sayesinde araştırma yapmak istedikleri gezegenin yaşını, kütlesini ve hatta sıcaklığını dahi tespit edebilecekler. Lakin hızlı ve kolay bir sistem olan bu teknolojinin, ne yazık ki dezavantajları da bulunuyor.





Gezegenin yansıttı ışığı algılayarak çalışan sistem, Jüpiter'den büyük gezegenleri algılayabiliyor. Zira bir gezegenin yıldızlardan aldığı ışı yeterli seviyede yansıtabilmesi için yaklaşık olarak Jüpiter gezegeninden büyük olması gerekiyor. Hal böyle olunca yeni geliştirilen teknoloji ne yazık ki küçük boyutlara sahip gezegenleri algılayamıyor.



#Exoplanet
#CHARIS
#Uzay
#Uzayda canlı yaşamı
#Canlı yaşamı
7 yıl önce