|

Uzaydaki ikiz kardeş dünyaya döndü!

Şimdi uzayın insan üzerindeki fizyolojik etkilerini ispatlamaya geldi sıra.

Yeni Şafak ve
14:12 - 2/03/2016 Wednesday
Yeni Şafak

Yaklaşık 1 yıldır uzaydan eşsiz dünya manzaraları görmemize vesile olan ünlü NASA astronotu Scott Kelly dünyaya döndü.



Geçtiğimiz günlerde yaptığımız

de belirttiğimiz üzere; 27 Mart 2015'te 'Uzayda 1 yıl' adı altında uzaya gönderilen NASA astronotu Scott Kelly ve Roscosmos kozmonotu Mikhail Kornienko görevleri sona erdi. Soyuz kapsülüne binen astronotlar, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan tam 340 gün sonra ayrılarak, yaklaşık 3,5 saat süren yolculuğun ardından dünyaya döndü.









Uzaydaki görevleri sırasında dünyanın çevresini 5,440 kez dönen Kelly ve Kornienko, yaklaşık 232 milyon kilometre yol katetti ve 10,880 gün doğumu ve gün batımına tanıklık etti.



Kendisini karşılayanları selamlayan NASA astronotunun ilk sözü ise; “Dünyaynın havasını yeniden içime çekmek harika bir şey" oldu. Kelly, dünyaya dönmeden önce attığı son tweette ise “Bu macera sona ermedi, yeni araştırmalarım için beni takip edin" açıklamasında bulunmuştu.







Scott Kelly Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 340 gün kalarak, uzayda en uzun süre kalan ABD'li astronot oldu. Fakat rekor, Mir Uzay İstasyonu'nda 438 gün kalan Rus kozmonot Valeri Vladimirovich Polyakov'a ait. Kelly'nin uzayda geçirdiği toplam süre ise, eski görevleriyle birlikte 520 güne ulaştı.








Kelly ve Kornienko 1 yıl boyunca, uzaya çıkan insanlarda, geçirilen zamana bağlı olarak değişen fiziksel ve fizyolojik etkileri inceleme fırsatını buldu. Zira ilerleyen yıllarda Mars'a insanlı görevler başladığında, bu değişimlerin ne boyutta olduğu oldukça önem kazanacak.







  • NASA, uzayın insan vücudu üzerindeki etkilerini karşılaştırmak için ise Scott Kelly'nin dünyada bulunan aynı yumurta ikizi Mark Kelly'den yararlanacak. Bu arada Mark Kelly'nin de eski bir astronot olduğunu, NASA için çalıştığını ve geçmişte uzaya gittiğini hatırlatalım. Zaten tarihe de
    uzaya giden ikizler
    olarak geçtiler.





Neden Baykonur?






Bildiğimiz gibi Uluslararası Uzay İstasyonu'na doğru gönderilen füzeler Baykonur Uzay Üssü'nden kalkıyor. Dahası uzaydan dünyaya dönerken de bu üs kullanılıyor. Kazakistan'daki bu üssün kullanılmasının nedeni olarak Avrupalı uzay uzmanlarının “uzaya dünyadaki en kolay çıkılacak yer Baykonur uzay üssü" sözü dikkat çekiyor.




#uzay
#nasa
#roscosmos
#uluslararası uzay istasyonu
#scott kelly
#Mikhail Korniyenko
8 years ago