|

Vatan Bilgisayar: İki yabancı daha Türkiye'den çekilecek

00:00 - 10/05/2011 Salı
Güncelleme: 14:53 - 10/05/2011 Salı
Yeni Şafak
Vatan Bilgisayar: İki yabancı daha Türkiye'den çek
Vatan Bilgisayar: İki yabancı daha Türkiye'den çek

Teknoloji perakendeciliğinin yerel oyuncularından Vatan Bilgisayar'ın patronu Hasan Vatan, Best Buy'dan sonra iki yabancı şirketin daha Türkiye pazarından çekileceğini ileri sürdü. Vatan, "Best Buy'dan sonra bir yabancı daha çekilecek demiştim. Ancak yeni gelişmelerin bir değil, iki yabancı şirketin çekileceğini gösteriyor. Bu, benim öngörüm. Sonuçta pazarda bir yabancı iki yerli toplam üç oyuncu kalacak." dedi.


Antalya'da mağaza açılışına katılan Vatan Bilgisayar Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Vatan, sektördeki son gelişmeleri Cihan'a değerlendirdi. Genç nüfus ve teknolojiye olan merakın Türkiye'de tüketici elektroniği pazarının büyümesini hızlandırdığını ifade eden Vatan, "Türkiye, Avrupa'nın en büyük pazarlarından biri. Ancak çok fazla oyuncu var. Dolayısıyla rekabet bazen zarara dönüşüyor." ifadelerini kullandı.


Yabancı şirketlerin Türkiye'ye girerken 'üç yıl zarar ederiz' diye düşündüklerini ancak aradan beş yıl geçmesine rağmen hala kara geçemediklerini öne süren Hasan Vatan, "Bunun böyle devam etmesi mümkün değil. Bir yerden sonra Best Buy gibi çekilmek zorunda kalacaklar. Yabancı firmalarda dışarıdan bakıldığında her şey normal gibi görünüyor. Ancak büyük zarar söz konusu." diye konuştu.


'GÜNEYDOĞU TEKNOLOJİYE ÇOK MERAKLI'

Hasan Vatan, teknoloji piyasasında son bir aydır durgunluk yaşandığına da dikkat çekerken, bunun sebebini kendilerinin de çözemediğini kaydetti. Bu durgunluğun seçimle ilgisinin olmadığını düşünen Vatan, "Geçen ay bir kampanya yaparak o durgunluğu biraz aştık ama, kampanya yapmayıp normal sattığımızda bir durgunluk var." dedi.

Bu yılın ilk dört ayında yüzde 40 büyümeyi başardıklarını vurgulayan Hasan Vatan, şirketin mağazalaşma çalışmalarıyla ilgili de bilgi verdi. Şu anda Türkiye genelinde 40 mağazalarının bulunduğunu, yıl sonunda bu sayıyı 70'e çıkarmayı hedeflediklerini anlatan Vatan Bilgisayar'ın patronu, mağazalarında 1970 kişi çalıştığını, yeni açılacaklarla toplam istihdamı yılsonunda 3 bine çıkaracaklarını aktardı. Halka arz konusunda olumsuz olan düşüncesinin değiştiğini, ileride borsaya girebileceklerini dile getiren Vatan, önümüzdeki dönemle ilgili şöyle konuştu:

"Yeni açacağımız mağazalar ağırlıklı Anadolu'da olacak. Güneydoğu'da Diyarbakır ve Şanlıurfa'da çalışmalarınız devam ediyor. Malatya, Erzurum, Van'ı da düşünüyoruz. Diğer taraftan hedefimizde Bodrum ve Afyon'da var. Güneydoğuda büyük potansiyel var. Bu bölgede yaşayanlar teknolojiye çok meraklı. Diyarbakır'a internetten ciddi satış yapıyoruz."

'İNCE TV PAZARI ÇOK BÜYÜYECEK'

Şu sıralar ağırlıklı olarak notebook sattıkları bilgisini veren Hasan Vatan, "Geçen sene notebookta pazar lideriydik. Bu sene biraz TV'ye ağırlık veriyoruz. TV satışlarımız da gittikçe artıyor. Bütün evler ince TV'ye geçmeye geçiyor. Halk bu konuda istekli. Dolayısıyla bu alanda büyük potansiyel var. Önümüzdeki 4-5 yılda ince TV pazarı daha da büyüyecek." değerlendirmesinde bulundu.

13 yıl önce