|

Video Hakem teknolojisi yayılıyor

Futbol maçlarında yaşanan hakem faciaları bazen istenmeyen sonuçların ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Futbol kulüplerinin saha içerisinde en sık rastladığı sorunlardan biri olan hakem sorununa FIFA, video hakem yoluyla çözüm getirmeye çalışıyor.

Yeni Şafak
16:56 - 15/12/2016 Perşembe
Güncelleme: 16:59 - 15/12/2016 Perşembe
Yeni Şafak

FIFA tarafından test aşamasında olan video hakem projesi kapsamında özellikle penaltılara çözüm getirilmesi hedefleniyor. Bu teknoloji ile hakemler penaltı olup olmadığına daha doğru karar verecek. İlk defa FIFA Kulüpler Dünya Kupası karşılaşmasında kullanılan bu video hakem teknolojisi ile birlikte penaltı uygulaması da hayata geçmiş oldu.



Sistemin çalışma mantığı şu şekilde:



  • Ceza sahası içerisinde yer alan video hakem, olayları anlık olarak kaydediyor. Herhangi bir penaltı durumunda hakeme sistem uyarı gönderiyor. Hakem ön yargı ile yaklaşmadan uyarıya uyup, saha dışarısında hazır tutulan sistemden video kaydını yeniden izliyor. Sonrasında penaltı olup olmadığına kendisi karar veriyor.

Özellikle ceza sahası içerisinde yaşananlar hakkında daha doğru karar verilmesi için FIFA kale arkası hakem uygulamasına birkaç yıl önce geçmişti. Ancak bu hakemler yaşanan “hakem facialarını” minimuma indirmek konusunda faydalı olamadı. O yüzden video hakem teknolojisinin daha yararlı olması bekleniyor.



Yeni teknolojinin denendiği maçlardan bir tanesi de FIFA Kulüpler Dünya Kupası Kashima Antlers ve Atletico Nacional oynanan yarı final maçı. Ceza sahası içerisinde yaşanan bir pozisyonda hakemin gözünden kaçan detay, video hakem tekniği sayesinde yakalanıyor ve pozisyonun faul olduğuna karar verilerek penaltı atışı yapılıyor.




paylaşan:


Video hakem teknolojisini destekleyen isimler olduğu gibi desteklemeyen isimler de yer alıyor. Özellikle futbolcular yeni teknolojiye pek iyi yaklaşmıyor. Yıldız futbolculardan Luka Modric ise söz konusu teknoloji konusunda "Dürüst olmak gerekirse Video Hakem uygulamasını hiç sevmedim, bu futbol değil" açıklamasında bulundu. Teknolojinin ne kadar faydalı olacağı önümüzdeki yıllarda daha net ortaya çıkacaktır.









#Video Hakem
#Teknoloji
#FIFA
7 yıl önce