|

Yapay zeka güvenimizi kazandığı zaman başarıya ulaşacak

Yapay zeka teknolojileri geleceğin şekillenmesi için büyük önem arz ediyor. Dünyanın en büyük ekonomileri bu alana büyük yatırımlar yapıyor ve cevaplanması gereken önemli sorular bulunuyor. İnsanlar yapay zekaya güveniyor mu? Veya güven duygusu nasıl oluşacak? Dev şirketlerin araştırmaları insanların gün geçtikçe bu sorunların aşılacağını söylüyor.

Yeni Şafak
11:32 - 12/11/2018 Pazartesi
Güncelleme: 13:15 - 12/11/2018 Pazartesi
Yapay zeka araştırmaları için ABD ve Çin geçtiğimiz yıl milyarlarca dolar yatırım yaptı.
Yapay zeka araştırmaları için ABD ve Çin geçtiğimiz yıl milyarlarca dolar yatırım yaptı.

Çin’in yapay zeka araştırmaları için yaptığı harcamalar ABD’yi geride bıraktı. Bu gelişme büyük bir başarı olarak görülse de yapay zeka teknolojisinde ülkelerin öncelikli olarak aşması gereken başka bir engel bulunuyor.

Yapay zeka teknolojisi dünyayı ele geçirmeden önce tüketicilerin kalplerini ve zihinlerini kazanması gerekiyor. Dünya genelinde tüketicilerin üçte biri, robotların insan tercihlerini asla bilemeyeceğini düşünüyor. Pega tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göreyse insanlar henüz yapay zeka kullanan robotlara güven duymuyor.

Flybits CEO’su Hossein Rahnama, insanlar ve yapay zeka teknolojisi hakkında şunları söyledi:
  • “İnsanlar telefonlarında sakladıkları çeşitli kişisel bilgiler içeren dosyalar, arama geçmişi ve randevu bilgileri için kaç kişiye güvenebilir? Fakat yapay zeka teknolojsi insanlara her zaman güven duygusunu sağlayabilir.''

İnsanların yarısından fazlası güveniyor

Yapay zeka hizmetleri sunan bir şirketin CEO’su tarafından böyle bir öneri de bulunulması elbette çok doğal. Rahnama, insanların sanal asistan uygulamalarına güvenmeyi öğreneceklerine inanıyor. Bunun yanında Salesforce, geçtiğimiz günlerde dünya çapında insanların yüzde 61’inin yapay zekanın topluma olumlu fırsatlar sunduğuna inandığını ve yüzde 39’un ise yapay zeka teknolojisine güvenmediklerini açıkladı.


Eğer gelecekte yapay zeka insanların hayatına bir şekilde etki edecekse, aramızda bir güven duygusunun oluşması şart. Şirketlerin güven duygusunu kazanmaları için öncelikle veri güvenliği ve tüketiciye yönelik sorunları çözmeleri gerekiyor. Araştırmalar, insanların çoğunluğu kişisel bilgilerini daha iyi bir deneyim yaşamak için paylaştığını gösteriyor. Ancak paylaşılan bilgiler kötü niyetle kullanılırsa ciddi problemlere yol açabilir.

#Yapay zeka
#teknoloji
#gelecek
#bilim
5 yıl önce