|

Yaşama uygun gezegenler keşfedildi: Yüzde 90'ı okyanuslarla kaplı

Bilim insanları, Dünya dışı yaşamı arama çalışmalarında büyük mesafe kat etti. Arayışlarını Güneş sisteminin dışına taşıyan gök bilimciler, Dünya’nın 2 buçuk kat büyüklüğünde, yüzde 90’ı okyanuslarla kaplı yeni bir gezegen türü keşfetti.

Haber Merkezi
02:39 - 28/08/2021 Cumartesi
Güncelleme: 02:44 - 28/08/2021 Cumartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Astrophysical Journal adlı dergide yayımlanan çalışma kapsamında bilim insanları, Dünya benzeri gezegenlerden daha çok sayıda ve gözlemlenebilir olan, sıcak okyanusla kaplı, hidrojen açısından zengin atmosferlere sahip, “Hycean” adlı yeni bir yaşanabilir ötegezegen sınıfı tanımladı. Hycean dünyaları Samanyolu’nda çok yaygın. Bu da yaşanabilir ötegezegenlerin önceden düşünülenden çok daha fazla olabileceği anlamına geliyor.

YILDIZLARIN ETRAFINDA KÜMELİ

Hycean gezegenlerinin yapısı, yaşamın varlığına işaret edebilecek daha geniş bir molekül dizisi aramanın mümkün olduğu anlamına geliyor. Çalışmanın yazarları, Hycean gezegenlerini, hidrojen açısından zengin bir atmosfere, gezegenin kütlesinin en az yüzde 10’unu oluşturan kayalık bir çekirdeğe ve yüzde 90 kadarını oluşturan bir su katmanına sahip olarak tanımladı. Bilim insanları, bu gezegenlerin yıldızların etrafında kümelendiğini ve yaşamın gezegenlerin gölgeli tarafında bile mümkün olabileceğini ifade ediyor.


HAYAT 2-3 YILA TESPİT EDİLEBİLİR

Araştırmanın başyazarı Dr. Nikku Madhusudhan, “Hycean’lar temelde hidrojen açısından zengin atmosferlere sahip su dünyalarıdır. Bu gezegenlere odaklanmak, Dünya’nın ötesinde yaşam bulma çabalarını hızlandıracaktır” ifadelerini kullandı. Madhusudhan ayrıca, NASA’nın kasım ayında uzaya fırlatması beklenen James Webb Uzay Teleskobu’nun da desteğiyle, önümüzdeki iki ya da üç yılda ilk biyolojik göstergeleri keşfedebileceklerini belirtti.

#Dünya
#Güneş Sistemi
#Gök Bilimci
#Okyanus
#Gezegen
#Astrophysical Journal
3 yıl önce