|

Yazılımda milli vurgusu

Açık kaynak yazılımlarda yerliliğin önemine dikkat çeken Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Türkiye’nin bu alanda kendi teknolojisini üretmek zorunda olduğunu aktardı. Sayan, “Yabancıya giden bilgi bir daha geri dönmez ” dedi.

Haber Merkezi
04:00 - 14/03/2019 Perşembe
Güncelleme: 01:10 - 14/03/2019 Perşembe
Yeni Şafak
Ömer Fatih Sayan
Ömer Fatih Sayan

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, açık kaynak yazılımların, Türkiye'nin üretmesi ve gelişmesi için en etkin seçenek olacağını belirtti. HAVELSAN ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) iş birliğiyle düzenlenen açık kaynak yazılımları temalı ‘3. Teknoloji Sohbetleri’nin açılışına katılan Sayan, bilgi toplumuna giden yolda yaşamın tüm boyutlarını düzenleyen akıllı cihaz ve sistemlerin önemli bir bileşeninin yazılım olduğunu söyledi.

Tasarruf ve güvenliğin yanında ekonomiye katkı sağlaması bakımından açık kaynak kullanımının kritik öneme sahip olduğunu belirten Sayan, Türkiye'nin yabancı firmalara bağımlılığını azaltmak için kendi teknolojisini üretmek zorunda olduğunu dile getirdi.


YABANCIYA GİDEN GERİ GELMEZ

İthal kaynaklı yazılımlara veri güvenliği açısından güvenilemeyeceğine dikkati çeken Sayan, “Yabancıya giden bilgi bir daha geri dönmez. Sizin yerinize gelir başkaları korur” dedi. Kendinizin korumadığı şeyin güvenliğinden de emin olunamayacağını aktaran Sayan, açık kaynak yazılımların, Türkiye'nin üretmesi ve gelişmesi için en etkin seçenek olacağının altını çizdı. Bakanlık olarak açık kaynak platformuyla ilgili çalışmaları başlattıklarının da altını çizen Sayan, “Hepimiz bu anlamda bu platformu destekliyoruz ve tekil yazılımlar yerine platformu ortaya koyabilmenin önemli olduğunu biliyoruz” ifadesini kullandı.

  • REKABET ÜRETİMİ ARTIRACAK
  • BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da açık kaynak yazılımı kullanım alanlarının artmasının sektörde olumlu yönde hareketlenmeyle üretimi artıracak bir rekabete de kapı aralayacağını belirtti. Yerli yazılım Pardus’un açık kaynak ile yapılan proje sistemlerinin temel işleyişine katkı sağladığını anlatan Karagözoğlu, şunları kaydetti:”BTK olarak siber saldırıları ve zafiyetleri tespit etmek ve yapılan tespitleri diğer ilgili kurumlara iletmek için tamamen yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Avcı, Azad ve Kasırga adlı yazılımları kullanıyoruz. Bunların sayılarının, sektörün tüm paydaşlarının çalışmalarıyla günden güne artacağına inanıyorum. Özellikle bu alana merak duyan gençlerimizin çok doğru işlere imza atacağına, yerli ve milli üretimde bizi güzel bir geleceğe taşıyacağına eminim.”
#Ömer Fatih Sayan
#​Açık kaynak yazılım
#Yerli
#Milli
#BTK
#Ömer Abdullah Karagözoğlu
5 yıl önce