|

Yerli asistan hazır

Turkcell’in 10’uncu kez düzenlediği Teknoloji Zirvesi’nde yerli-milli yapay zekâ şovu yaşandı. Uzun süren titiz çalışmalar sonucu geliştirilen Yaani Sesli Asistan ilk kez zirvede dünyaya tanıtıldı. Yeni nesil sesli asistan hastaneden randevu alıp, internetten yemek siparişi verebiliyor.

04:00 - 11/04/2019 Perşembe
Güncelleme: 01:28 - 11/04/2019 Perşembe
Yeni Şafak
Murat Erkan
Murat Erkan

Arama motorlarının son dönemdeki teknolojik hamlesi asistan uygulamasına yerli alternatif geldi. Turkcell tarafından Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Teknoloji Zirvesi kapsamında, yerli ve yapay zeka Yaani Asistan'ı tanıtıldı. Zirve açılışında konuşan Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, "Mühendis arkadaşlarımız gece gündüz çalıştılar ve yerli, milli Yaani yapay zeka platformunu geliştirdiler. 'Yaani yapay zeka', cebimizdeki asistan oluyor. Bütün geliştirmelerin tamamı Türk mühendisler tarafından yapıldı" bilsini verdi. Murat Erkan, küresel çalışmalara işaret ederek, "Yaani Türkiye'nin ilk yerli arama motoru, şu an Yaani'nin 10 milyona yakın kullanıcısı var. Hedeflediğimiz rakamların çok üstüne gittik. Yerli, milli e-postayı da geliştirdik, önümüzdeki günlerde devreye alacağız" dedi.

RANDEVU ALIP, YEMEK SİPARİŞ EDİYOR

Sahnede yerli ve milli sesli uygulama "Yaani Asistan"ı tanıtan Erkan, yeni uygulamayi tanıttı.Tüm talimatları Türkçe alan "Yaani Asistan" yapay zekay ile yapılabilecekleri, konuklara tek tek uygulamalı olarak gösteren Murat Erkan, yerli ve milli yapay zeka Yanii Asistanıyla geçirdiği 10 dakikalık zamanla, Türk insanının hayatına katacağı değeri Teknoloji Zirvesi sahnesinden sergiledi. Murat Erkan konuşması sırasında sahnede kurulan sistemle dijital servislerle ilgili anlık rapor sorgulamasından şehir hastanelerinden randevu almaya, internet üzerinden yemek siparişinden akıllı ev ürünü entegrasyonu ile kahve makinesini çalıştırmaya kadar birçok uygulamayı yapay zekâ ile öğrenen Yaani Asistan üzerinden konuklara uygulamalı olarak gösterdi.

TEKNOLOJİYLE ENGELSİZ BULUŞMA

Turkcell Teknoloji Zirvesi, engelli konuklar için özel olarak düzenlendi. Zirvenin yapıldığı Haliç Kongre Merkezi’ndeki tüm alanlar, görme, işitme ve yürüme engelli ziyaretçilerin ihtiyaçlarına uyumlu hale getirildi. Ayrıca Turkcell’in İşaret Dilim uygulaması ile işaret dili çevirisi de yapıldı. Görme engelli katılımcılar programdaki tüm sunum ve gösterileri sesli betimleme ile takip etti.

  • Sürücüsüz araca yoğun ilgi
  • Teknoloji Zirvesi’nin ilgi gören deneyimlerinden biri, 5G sayesinde önemi artan sürücüsüz (otonom) araçların önde gelen örneği, EasyMile EZ10 oldu. Araç, Turkcell ve Ericsson işbirliği ile Türkiye’de ilk kez kullanıcı deneyimine sunuldu. EZ10; altyapı, diğer araçlar, yayalar ve yol üzerindeki diğer herşeyle ilgili verileri anlık algılayarak çevresinin 360 derecelik bir resmini çiziyor. Böylece durması, ilerlemesi, hızlanması veya yavaşlaması gereken anlara güvenlice karar veriyor.
#​Turkcell
#Teknoloji Zirvesi
#Yaani
#Sesli Asistan
#Murat Erkan
5 yıl önce