|

Yıldızlararası cisim uzaylılar tarafından mı gönderildi?

Bir yıl önce keşfedilen ‘Oumuamua’ ismi verilen yıldızlararası cismin ne olduğu tam olarak saptanamadı. Bilim insanları bu cismin uzaylılar tarafından gönderilmiş olabileceği teorisini tartışıyor. Cismin bir anda yok olması bu teorileri güçlendiriyor.

Yeni Şafak
10:48 - 13/11/2018 Salı
Güncelleme: 10:59 - 13/11/2018 Salı
Oumuamua şekli ve özellikle izlediği ilginç yörüngeyle bilim insanlarının dikkatini çekti.
Oumuamua şekli ve özellikle izlediği ilginç yörüngeyle bilim insanlarının dikkatini çekti.

Harvard Üniversitesi’nden iki astrofizikçi, güneş sistemimize giren bir uzay cisminin uzaylılar tarafından “araştırma yapmak için” gönderilmiş olabileceğini düşünüyor.

Geride bıraktığımız hafta içerisinde bilim dünyasını şaşkınlığa uğratan bir makale yayımlandı. Söz konusu makalede, uzaylılar tarafından ziyaret edilmiş olabileceğimizin iddiası ortaya atıldı. Üstelik bu açıklamalar, Harvard gibi seçkin bir üniversitenin profesörlerinden geldi.

“Uzak geçmişten gelen bir ulak” anlamına gelen “Oumuamua” ismi verilen yıldızlararası bir cismin, güneş sistemimize girmesi üzerine astronomlar, bu cismin uzaylılar tarafından “Dünya’yı araştırması için” gönderilen bir cisim olduğu öne sürüldü.

Bilim insanlarının bir yıldır büyük bir merakla izlediği ve ne olduğunu anlamaya çalıştığı uzay cismi ‘Oumuamua’, aniden ortada kayboldu. Konuyu takip eden bilim insanlarının hesaplamalarına göre Oumuamua (Hawaii dilinde istihbarat subayı) şimdiki zamanda olması gereken yerde tespit edilemedi.


Yaklaşan cisim uzaylılara mı ait?

Oumuamua cisminin şekli de gökyüzü meraklılarını bir hayli şaşırttı. Hawaii’deki Pan-STARRS 1 teleskobu tarafından gözlemlenen bu cisim tıpkı Fidel Castro’nun purosuna benziyor. Keşfin gerçekleştirildiği günden bu yana tartışmalar sürüyor.

Gökbilimciler, solgun bir ışığa sahip bu cismi ilk başta bir kuyrukluyıldız olarak tanımladı. Ardından asteroit olduğu düşünüldü. Ancak Oumuamua’nın kuyrukluyıldızlarda bulunması gereken kuyrukluyıldız saçına sahip olmaması, yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.

Cisim üç gün boyunca birden fazla teleskop tarafından gözlemlenmeye başladı. Ve bu gözlemlerin sonucunda bu uzay cismi için türünün ilk örneği olarak kabul edilen “yıldızlararası obje” tanımlaması yapıldı.

#Yıldızlararası
#oumuamua
#uzay
5 yıl önce