|

YouTube Notre-Dame yangınını 11 Eylül saldırısıyla karıştırdı

Paris’teki Notre-Dame Katedrali’nde meydana gelen yangın YouTube’un yapay zekası tarafından 11 Eylül saldırılarıyla karıştırıldı. Skandal olarak nitelenen olay sonrasında YouTube tarafından özür açıklaması yapıldı.

15:10 - 16/04/2019 Salı
Güncelleme: 15:16 - 16/04/2019 Salı
Diğer
Notre-Dame Katedralinde meydana gelen yangınla 850 yıllık eser harabeye döndü.
Notre-Dame Katedralinde meydana gelen yangınla 850 yıllık eser harabeye döndü.

Fransa’da bulunan Notre-Dame Katedrali dün akşam çıkan yangınla büyük zarar gördü. Yaşanan üzücü olay sırasında gerçekleşen olayı YouTube’dan yayınlayan ve bu yayınları izleyen kullanıcılar büyük bir şok yaşadı. YouTube’un sahte haberlerin önüne geçmek için geliştirdiği algoritma, yangını 11 Eylül saldırılarıyla ilişkilendirdi. Olayın ardından YouTube yetkilileri tarafından açıklama yapıldı.

İnternet ortamında çok kısa sürede yayılan bu durum, aslında YouTube'un amacının tam tersine çalışmış oldu. Kullanıcıların bu şekilde bilgi almaları, yangının terör saldırısı olduğu bilgisinin yayılmasına sebep oldu.

YouTube, durum fark edildiği anda yayın panellerini durdurmuş olsa da, büyük bir skandala imza atmış oldu. YouTube sözcüsü yaptığı açıklamada, yaşanan durum dolayısıyla fazlasıyla üzgün olduklarını belirtti.

Wikipedia ve Britannica Ansiklopedileri'nden gelen kaynakların, bu panellerde otomatik olarak görüntülendiği belirtilirken neden böyle bir durumun gerçekleştiği konusunda açıklama yapılmadı. Ancak, katedralde bulunan kulenin çökme anının İkiz Kuleler'in yıkılma anıyla benzeştirilmiş olabileceği, algoritmaların bu yüzden 11 Eylül Saldırıları'nı göstermiş olabileceği düşünülüyor.


#YouTube
#Algoritma
#11 eylül
#Notre-Dame
5 yıl önce