|

Yürüyen kayaların sırrı çözüldü

ABD’deki Ölüm Vadisi’nde yıllardır araştırmalara konu olan yürüyen kayaların nasıl hareket ettiğine dair sır bilim insanları tarafından çözüldü. Dev kayaların vadi boyunca hiçbir insan yardımı olmadan esrarengiz bir biçimde hareket etmesi büyük merak konusu olmuştu.

Yeni Şafak
13:15 - 19/11/2018 Pazartesi
Güncelleme: 13:22 - 19/11/2018 Pazartesi
Diğer
Ölüm Vadisi'ndeki hareket eden kayalar.
Ölüm Vadisi'ndeki hareket eden kayalar.

Büyüleyici görüntüsünün yanı sıra tehlikeleriyle de bilinen Ölüm Vadisi, Amerika’nın sıra dışı doğal güzellikleri arasında yer alıyor. Ölüm Vadisi, California’nın güneyi ve Arizona sınırı boyunca 225 kilometre uzanıyor.

Teknolojioku'nun haberine göre her yıl yaklaşık olarak 1 milyon ziyaretçiyi kendisine çeken milli parkta 3000 metre yüksekliğinde heybetli ve bir o kadar ürkütücü dağlar dikkat çekiyor. Çöl ile kaplı olan ve dünyanın en sıcak noktalarından biri olarak anılan vadide kış aylarının oldukça sert geçmesi orada bulunmanın tehlikesini ölümcül boyutlara taşıyor.

Yalnızca iklimiyle değil, vahşi doğasıyla da ürkütücü bir etkileyiciliğe sahip olan hareketli taşlar bulunuyor. Gizemiyle yıllarca araştırmalara konu olan ve yürüyen kayalar olarak da adlandırılan bu taşların hareketinin sırrı bilim adamları tarafından çözüldü.


Araştırmalar sonucu anlaşıldığı üzere kuru toprağın içerisinden çıkan yer altı suları, kayaların kolaylıkla hareket etmesine olanak tanıyor. Elbette vadiye giden her ziyaretçi bu olaya tanık olamıyor. Çünkü bu duruma ne zaman ve ne aralıklarla rastlanabileceği belli olmuyor.

Vahşi doğasıyla da nam salan Ölüm Vadisi’nde zamanında şiddetli patlamaların kaynağı olmuş birden fazla volkanın izleri de da vadiye sıra dışı bir görünüm katıyor. Bir buçuk kilometre genişliğindeki Ubehebe Krateri bu volkanik patlamaların en önemli ve en etkileyici kalıntılarından biri. Ölüm Vadisi’nin adından dolayı burada yaşam olmadığını düşünmek mümkün, anca vadide farklı türlerde kuşlar, memeliler ve sürüngenlerden oluşan bir ekosistem var.

#Ölüm vadisi
#bilim
#yürüyen kayalar
#hareket eden kayalar
5 yıl önce